Έκθεση: Ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει κάνει έστω μία φορά ναρκωτικά

Έκθεση: Ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει κάνει έστω μία φορά ναρκωτικά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ, το 29% του ενήλικου πληθυσμού, έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά του 2022, καταδεικνύοντας πως τα ναρκωτικά είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα ασφάλειας και υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι το 2020, 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση στην ΕΕ συνδέθηκαν με ναρκωτικά, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονταν σε συνδυασμούς οπιοειδών, άλλων ναρκωτικών, φαρμάκων και αλκοόλ (πρακτική γνωστή και ως «τοξικότητα χρήσης πολυναρκωτικών»).

Ταυτόχρονα, αυτές οι ουσίες παραμένουν ευρέως διαθέσιμες, ιδίως η κοκαΐνη, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός διαφορετικών ουσιών, οι οποίες συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα ή καθαρότητα. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νέου οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση, θα βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Ο νέος οργανισμός της ΕΕ για τα θέματα ναρκωτικών θα αναλάβει έναν νέο ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Την έκδοση προειδοποιήσεων σε περίπτωση που εμφανιστούν στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.
  • Αξιολόγηση απειλών για παράνομες ναρκωτικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
  • Παρακολούθηση και ανάληψη δράσης για τη χρήση πολλαπλών ναρκωτικών.
  • Δημιουργία ενός δικτύου εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων, που συγκεντρώνει εθνικά εργαστήρια, προκειμένου να προωθηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις νέες εξελίξεις και να υποστηριχθεί η κατάρτιση εμπειρογνωμόνων στην εγκληματολογική τοξικολογία.
  • Ανάπτυξη και προώθηση παρεμβάσεων βασισμένων σε στοιχεία, καλές πρακτικές και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, καθώς και βοήθεια προς τα κράτη μέλη.
  • Έρευνα και υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως οι αγορές ναρκωτικών και η προσφορά ναρκωτικών.
  • Μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με βασικούς εταίρους, όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα και το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών, καθώς και με φορείς και περιφερειακούς, εθνικούς και άλλους φορείς σε χώρες παραγωγής και διέλευσης ναρκωτικών.
  • Δίκτυο εθνικών σημείων επαφής, υπεύθυνα για την παροχή στον οργανισμό των σχετικών δεδομένων.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM