Έκθεση: Ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει κάνει έστω μία φορά ναρκωτικά

Έκθεση: Ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει κάνει έστω μία φορά ναρκωτικά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ, το 29% του ενήλικου πληθυσμού, έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά του 2022, καταδεικνύοντας πως τα ναρκωτικά είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα ασφάλειας και υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι το 2020, 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση στην ΕΕ συνδέθηκαν με ναρκωτικά, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονταν σε συνδυασμούς οπιοειδών, άλλων ναρκωτικών, φαρμάκων και αλκοόλ (πρακτική γνωστή και ως «τοξικότητα χρήσης πολυναρκωτικών»).

Ταυτόχρονα, αυτές οι ουσίες παραμένουν ευρέως διαθέσιμες, ιδίως η κοκαΐνη, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός διαφορετικών ουσιών, οι οποίες συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα ή καθαρότητα. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νέου οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση, θα βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Ο νέος οργανισμός της ΕΕ για τα θέματα ναρκωτικών θα αναλάβει έναν νέο ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Την έκδοση προειδοποιήσεων σε περίπτωση που εμφανιστούν στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.
  • Αξιολόγηση απειλών για παράνομες ναρκωτικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
  • Παρακολούθηση και ανάληψη δράσης για τη χρήση πολλαπλών ναρκωτικών.
  • Δημιουργία ενός δικτύου εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων, που συγκεντρώνει εθνικά εργαστήρια, προκειμένου να προωθηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις νέες εξελίξεις και να υποστηριχθεί η κατάρτιση εμπειρογνωμόνων στην εγκληματολογική τοξικολογία.
  • Ανάπτυξη και προώθηση παρεμβάσεων βασισμένων σε στοιχεία, καλές πρακτικές και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, καθώς και βοήθεια προς τα κράτη μέλη.
  • Έρευνα και υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως οι αγορές ναρκωτικών και η προσφορά ναρκωτικών.
  • Μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με βασικούς εταίρους, όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα και το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών, καθώς και με φορείς και περιφερειακούς, εθνικούς και άλλους φορείς σε χώρες παραγωγής και διέλευσης ναρκωτικών.
  • Δίκτυο εθνικών σημείων επαφής, υπεύθυνα για την παροχή στον οργανισμό των σχετικών δεδομένων.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM
Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ