Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών Facebook Twitter
EPA/Quique Garcia
0

Φωνάζοντας το σύνθημα «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της κράτησης των εννέα πολιτικών προσώπων, πρωτοστατών στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, που κατηγορούνται για «εξέγερση» αλλά και να ζητήσουν την έναρξη του πολιτικού διαλόγου.

Η δημοτική αστυνομία καταμέτρησε «315.000 συμμετέχοντες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου, μετά τη λήξη της κινητοποίησης, όπου δεν προκλήθηκαν επεισόδια.

Έξι μήνες μετά της πρώτες φυλακίσεις, οι διαδηλωτές κατέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο Παραλέλ, με κεντρικό σύνθημα στα χείλη τους: «θέλουμε να επιστρέψετε στα σπίτια σας».

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών Facebook Twitter
EPA/Quique Garcia

Το μήνυμα αυτό το απεύθυναν υπέρ των ηγετών του κινήματος της αυτονομίας που παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση στην περιοχή της Μαδρίτης, καθώς διώκονται για «εξέγερση», «κατάχρηση δημοσίων πόρων» ή και με το έγκλημα της «ανταρσίας», το οποίο μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης έως 30 χρόνια και προϋποθέτει, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, «βίαιη εξέγερση».

«Είμαστε ολοένα και περισσότεροι αυτοί που καταγγέλλουμε τη δικαστικοποίηση της πολιτικής (...) και που λέμε ότι πρέπει να δοθεί μια δημοκρατική λύση σε αυτήν τη διένεξη» τονίζεται στο μανιφέστο που ανέγνωσαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

«Καθώς δεν μπορούν να αποκεφαλίσουν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, προσπαθούν να το κάνουν μέσω της δικαστικής οδού» είπε η διαδηλώτρια Ροζέρ Ουργκέλες, μια εκπαιδευτικός ηλικίας 59 ετών.

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση απηύθυνε μια πλατφόρμα οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων που ιδρύθηκε τον Μάρτιο με στόχο να «προασπιστεί τους καταλανικούς θεσμούς», τα «δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Στην κινητοποίηση έδωσε το παρόν η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία συχνά επαναλαμβάνει ότι δεν είναι μεταξύ των οπαδών της ανεξαρτησίας, όπως και ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου και υπέρμαχος της αυτονομίας Ρότζερ Τόρεντ.

Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές φώναζαν «Πουτζντεμόν, πρόεδρε» κι ενώ έχουν περάσει 10 ημέρες μετά την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Διεθνή / Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι συγκρούσεις, η κλιματική και οικονομική κρίση συμβάλλουν στην έκτη συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Διεθνή / Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Η νέα καμπάνια της Τουρκίας για την παχυσαρκία προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς πολίτες μετρώνται για ΔΜΣ σε πλατείες χωρίς σαφείς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων
LIFO NEWSROOM
«Είναι ένας κόπανος που καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Σπρίνγκστιν

Διεθνή / «Αυτό το αποξηραμένο δαμάσκηνο καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Μπρους Σπρίνγκστιν

Ο θρύλος της αμερικανικής ροκ έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» για το αξίωμα του προέδρου και έχει χαρακτηρίσει τη κυβέρνησή του «διεφθαρμένη»
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Διεθνή / Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Οι ομοφοβικές, εθνικιστικές και βαθιά ρατσιστικές αναρτήσεις του στο Facebook βρίσκονται στο μικροσκόπιο μετά την ανάδειξη του αδελφού του σε νέο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας
LIFO NEWSROOM