Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους

Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους Facebook Twitter
EPA
0

Μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική, αποτίμηση της εισβολής στο Καπιτώλιο αποκαλύπτουν οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ. Οι εισβολείς είχαν πρόθεση «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους αξιωματούχους.

Αυτό αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε έγγραφο που ζητά από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ. Πρόκειται για ίσως τον πλέον αναγνωρίσιμο από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, τον υποστηρικτή της QAnon από την Αριζόνα, που φορούσε καπέλο με γούνα και κέρατα.

Στο υπόμνημα για την κράτησή του, που συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες από την έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο άνδρας άφησε ένα σημείωμα στο γραφείο του Μάικ Πενς, στο οποίο προειδοποιούσε τον αντιπρόεδρο «είναι θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

«Ισχυρά στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα λόγια και οι ενέργειές του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο, υποστηρίζουν ότι πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς. Ο Τσάνσλεϊ αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, Παρασκευή.

Αυτή η αξιολόγηση έρχεται στο φως την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες για τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο. Μεταξύ άλλων, η περίπτωση του συνταξιούχου πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, που κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι αστυνομικού, αλλά και η υπόθεση του Πίτερ Στάγκερ, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού, χρησιμοποιώντας κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι κατηγορίες «περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή σε εξέγερση, σε μία βίαια απόπειρα ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ προειδοποιούν ότι «η εξέγερση είναι ακόμη σε εξέλιξη», καθώς δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πρωτεύουσες πολιτειών.

Οι εισαγγελείς σημειώνουν ακόμη την κατάχρηση ουσιών από τον Τσάνσλεϊ και ότι πάσχει από ψυχική νόσο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος φυγής του. «Έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι εξωγήινος, ένα ανώτερο ον και ότι βρίσκεται στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς για τον λεγόμενο «Βίκινγκ» του Καπιτωλίου. 

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανοίξει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο. Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται έχουν εντοπιστεί, ενώ το FBI έχει πάνω από 200 υπόπτους, χάρη στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM