Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους

Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους Facebook Twitter
EPA
0

Μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική, αποτίμηση της εισβολής στο Καπιτώλιο αποκαλύπτουν οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ. Οι εισβολείς είχαν πρόθεση «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους αξιωματούχους.

Αυτό αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε έγγραφο που ζητά από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ. Πρόκειται για ίσως τον πλέον αναγνωρίσιμο από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, τον υποστηρικτή της QAnon από την Αριζόνα, που φορούσε καπέλο με γούνα και κέρατα.

Στο υπόμνημα για την κράτησή του, που συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες από την έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο άνδρας άφησε ένα σημείωμα στο γραφείο του Μάικ Πενς, στο οποίο προειδοποιούσε τον αντιπρόεδρο «είναι θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

«Ισχυρά στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα λόγια και οι ενέργειές του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο, υποστηρίζουν ότι πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς. Ο Τσάνσλεϊ αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, Παρασκευή.

Αυτή η αξιολόγηση έρχεται στο φως την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες για τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο. Μεταξύ άλλων, η περίπτωση του συνταξιούχου πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, που κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι αστυνομικού, αλλά και η υπόθεση του Πίτερ Στάγκερ, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού, χρησιμοποιώντας κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι κατηγορίες «περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή σε εξέγερση, σε μία βίαια απόπειρα ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ προειδοποιούν ότι «η εξέγερση είναι ακόμη σε εξέλιξη», καθώς δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πρωτεύουσες πολιτειών.

Οι εισαγγελείς σημειώνουν ακόμη την κατάχρηση ουσιών από τον Τσάνσλεϊ και ότι πάσχει από ψυχική νόσο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος φυγής του. «Έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι εξωγήινος, ένα ανώτερο ον και ότι βρίσκεται στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς για τον λεγόμενο «Βίκινγκ» του Καπιτωλίου. 

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανοίξει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο. Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται έχουν εντοπιστεί, ενώ το FBI έχει πάνω από 200 υπόπτους, χάρη στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM