LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους

Εισαγγελείς: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους Facebook Twitter
EPA
0

Μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική, αποτίμηση της εισβολής στο Καπιτώλιο αποκαλύπτουν οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ. Οι εισβολείς είχαν πρόθεση «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν» εκλεγμένους αξιωματούχους.

Αυτό αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε έγγραφο που ζητά από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ. Πρόκειται για ίσως τον πλέον αναγνωρίσιμο από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, τον υποστηρικτή της QAnon από την Αριζόνα, που φορούσε καπέλο με γούνα και κέρατα.

Στο υπόμνημα για την κράτησή του, που συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες από την έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο άνδρας άφησε ένα σημείωμα στο γραφείο του Μάικ Πενς, στο οποίο προειδοποιούσε τον αντιπρόεδρο «είναι θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

«Ισχυρά στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα λόγια και οι ενέργειές του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο, υποστηρίζουν ότι πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς. Ο Τσάνσλεϊ αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, Παρασκευή.

Αυτή η αξιολόγηση έρχεται στο φως την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες για τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο. Μεταξύ άλλων, η περίπτωση του συνταξιούχου πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, που κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι αστυνομικού, αλλά και η υπόθεση του Πίτερ Στάγκερ, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού, χρησιμοποιώντας κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι κατηγορίες «περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή σε εξέγερση, σε μία βίαια απόπειρα ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ προειδοποιούν ότι «η εξέγερση είναι ακόμη σε εξέλιξη», καθώς δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πρωτεύουσες πολιτειών.

Οι εισαγγελείς σημειώνουν ακόμη την κατάχρηση ουσιών από τον Τσάνσλεϊ και ότι πάσχει από ψυχική νόσο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος φυγής του. «Έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι εξωγήινος, ένα ανώτερο ον και ότι βρίσκεται στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς για τον λεγόμενο «Βίκινγκ» του Καπιτωλίου. 

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανοίξει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο. Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται έχουν εντοπιστεί, ενώ το FBI έχει πάνω από 200 υπόπτους, χάρη στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM