LIVE!

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν Facebook Twitter
1

Μόλις πέντε ώρες θα κρατήσει η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε η Ρωσία έχει στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία δέχεται αιματηρό σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς από τον στρατό της Συρίας.

Oι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται φυλλάδια και να αποστέλλονται μηνύματα με οδηγίες στους αμάχους για το πώς θα προχωρήσει το πρώτο κύμα απομάκρυνσής τους από την Γούτα. Ασθενοφόρα, λεωφορεία και οχήματα του στρατού παρατάσσονται στα σημεία αναχώρησης που έχουν οριστεί.

Δεν είναι σαφές εάν οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στην περιοχή, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί και βιώνουν τις δραματικές συνθήκες του πολέμου.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών με προτεραιότητα σε παιδιά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο είναι σε ετοιμότητα για να μεταδώσει την εξέλιξη της επιχείρησης μεταδίδοντας αρχικά πως στην Γούτα για την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η πεντάωρη εκεχειρία θα τίθεται σε ισχύ κάθε μέρα, κάτι που αρκετοί παρατηρητές αμφιβάλλουν πως θα μπορέσει να τηρηθεί.

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν Facebook Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι ο συριακός στρατός θα διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Γούτα.

Ο υποστράτηγος Γιούρι Γιεφτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε ότι μαχητές που βρίσκονται στο θύλακα κρατούν εκατοντάδες ομήρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Το ρωσικό κέντρο, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι αποφάσισαν μια καθημερινή «ανθρωπιστική εκεχειρία» για την απομάκρυνση των αρρώστων και των τραυματισμένων από την περιοχή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιηθεί και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν άμεσα αποστολές διάσωσης σε αρκετές περιοχές στην Ανατολική Γούτα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και εκατοντάδες ιατρικές διακομιδές», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Δαμασκό.

Η ίδια σημείωσε ότι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών στην Ανατολική Γούτα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ οι βομβαρδισμοί ενάντια στη Δαμασκό συνεχίζονται από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Διεθνή
1

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Μονο γι αυτο ελπιζω να υπαρχει Κολαση. Για να ψηνονται αιωνια αυτοι που προκαλουν τοσους θανατους αθωων, γιατι σ αυτη τη ζωη μαλλον δε θα τιμωρηθει κανεις.