Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν Facebook Twitter
1

Μόλις πέντε ώρες θα κρατήσει η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε η Ρωσία έχει στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία δέχεται αιματηρό σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς από τον στρατό της Συρίας.

Oι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται φυλλάδια και να αποστέλλονται μηνύματα με οδηγίες στους αμάχους για το πώς θα προχωρήσει το πρώτο κύμα απομάκρυνσής τους από την Γούτα. Ασθενοφόρα, λεωφορεία και οχήματα του στρατού παρατάσσονται στα σημεία αναχώρησης που έχουν οριστεί.

Δεν είναι σαφές εάν οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στην περιοχή, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί και βιώνουν τις δραματικές συνθήκες του πολέμου.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών με προτεραιότητα σε παιδιά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο είναι σε ετοιμότητα για να μεταδώσει την εξέλιξη της επιχείρησης μεταδίδοντας αρχικά πως στην Γούτα για την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η πεντάωρη εκεχειρία θα τίθεται σε ισχύ κάθε μέρα, κάτι που αρκετοί παρατηρητές αμφιβάλλουν πως θα μπορέσει να τηρηθεί.

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν Facebook Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι ο συριακός στρατός θα διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Γούτα.

Ο υποστράτηγος Γιούρι Γιεφτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε ότι μαχητές που βρίσκονται στο θύλακα κρατούν εκατοντάδες ομήρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Το ρωσικό κέντρο, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι αποφάσισαν μια καθημερινή «ανθρωπιστική εκεχειρία» για την απομάκρυνση των αρρώστων και των τραυματισμένων από την περιοχή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιηθεί και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν άμεσα αποστολές διάσωσης σε αρκετές περιοχές στην Ανατολική Γούτα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και εκατοντάδες ιατρικές διακομιδές», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Δαμασκό.

Η ίδια σημείωσε ότι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών στην Ανατολική Γούτα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ οι βομβαρδισμοί ενάντια στη Δαμασκό συνεχίζονται από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μονο γι αυτο ελπιζω να υπαρχει Κολαση. Για να ψηνονται αιωνια αυτοι που προκαλουν τοσους θανατους αθωων, γιατι σ αυτη τη ζωη μαλλον δε θα τιμωρηθει κανεις.