ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη Facebook Twitter
Γυναίκες στο Αφγανιστάν/ Φωτ.: EPA
0

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ότι κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου μιας γυναίκας αφγανικής ιθαγένειας, τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν υπόψη αποκλειστικά το φύλο και την εθνικότητά της.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους. Αυτή η απόφαση απαντά σε σχετικό ερώτημα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο εξετάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου δύο Αφγανών γυναικών από τις αυστριακές αρχές. Οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν δικαιολογεί τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα.

Το αυστριακό δικαστήριο επεσήμανε ότι από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Συγκεκριμένα, έχουν υιοθετηθεί μέτρα που:

  • στερούν από τις γυναίκες κάθε νομική προστασία από έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και από καταναγκαστικό γάμο,
  • επιβάλλουν την κάλυψη του σώματος και του προσώπου τους,
  • περιορίζουν την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και την ελευθερία μετακίνησης,
  • απαγορεύουν την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή περιορίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα,
  • απαγορεύουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις αποκλείουν από την πολιτική ζωή.

Το Αυστριακό δικαστήριο ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ αν τα παραπάνω μέτρα των Ταλιμπάν, στο σύνολό τους, μπορούν να θεωρηθούν ως διώξεις.

Η απάντηση του Δικαστηρίου της ΕΕ ήταν ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα πρέπει να θεωρηθούν ως πράξεις δίωξης, καθώς συνιστούν σοβαρή προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο καταναγκαστικός γάμος, για παράδειγμα, εξομοιώνεται με μορφή δουλείας, ενώ η έλλειψη προστασίας από τη βία συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι άλλα μέτρα, μεμονωμένα, δεν αποτελούν σοβαρές προσβολές θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Δικαστήριο κρίνει ότι, εξεταζόμενα συνολικά, συνιστούν πράξεις δίωξης. Η σωρευτική επίδρασή τους και η συστηματική εφαρμογή τους οδηγούν σε κατάφωρη άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που συνδέονται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όσον αφορά την εξατομικευμένη αξιολόγηση μιας αίτησης ασύλου, το Δικαστήριο σημειώνει ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη η γενική κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA). Το Δικαστήριο καταλήγει ότι οι εθνικές αρχές μπορούν να κρίνουν ότι αρκεί η ιθαγένεια και το φύλο της αιτούσας για να αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα, χωρίς να χρειάζεται απόδειξη συγκεκριμένου κινδύνου δίωξης σε περίπτωση επιστροφής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM