EE: Κοινή έκκληση Σόιμπλε και Φεράν για το άμεσο άνοιγμα των συνόρων

EE: Κοινή έκκληση Σόιμπλε και Φεράν για το άμεσο άνοιγμα των συνόρων Facebook Twitter
Κοινή έκκληση Σόιμπλε και Φεράν για το άμεσο άνοιγμα των συνόρων (EPA)
0

Κοινό μέτωπο από Γαλλία και Γερμανία για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Μπούντεστανγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ομόλογός του της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, απηύθυναν σήμερα έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, έπειτα από πολλές εβδομάδες που παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροωνοϊού.

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις», υπογράμμισαν οι Φεράν και Σόιμπλε στην κοινή τους ανακοίνωση στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

«Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων», επεσήμαναν ο Φεράν, που ανήκει στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM και ο Σόιμπλε, που ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας «άμεση δράση».

Οι δύο αξιωματούχοι κάνουν ένα βήμα ακόμη πιο πέρα ζητώντας «τώρα να ξεκινήσει μια δεκαετία δημόσιων επενδύσεων» στην Ευρώπη στους τομείς της υγείας, της προστασίας του κλίματος και της ασφάλειας.

«Η πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεών μας θα πρέπει να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Σουμάν», τονίζουν αναφερόμενοι στον ιδρυτικό κείμενο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1950, πριν ακριβώς 70 χρόνια.

Το κείμενο αυτό δημοσιοποιείται δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ένα νέο φόρουμ που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέμα της οποίας αυτή τη φορά θα είναι τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ευρώπη από την πανδημία covid-19.

Προς το παρόν το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου, όμως μέχρι στιγμής κάθε χώρα προχωρά σε δικές της ανακοινώσεις, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες.

Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων χαιρέτισαν στην ανακοίνωσή τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρόσφατη πρόταση Μακρόν - Μέρκελ για το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν την κοινή τους ευθύνη προς την ΕΕ με αυτή την πρόταση που έχει στόχο η Ευρώπη να εξέλθει ενισχυμένη έπειτα από την κρίση του κορωνοϊού», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM