«Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος»: Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερνταμ

«Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος»: Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερνταμ Facebook Twitter
Φωτ.: Kaveh Kazemi/Getty Images
0

Επιφορτισμένο από τη δημοτικότητά του, το Άμστερνταμ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του «go wild» και «no rules»- οι μεθυσμένοι Βρετανοί καλούνται να μείνουν σπίτι τους, εξετάζεται απαγόρευση της κάνναβης και τα Κόκκινα Φανάρια μπορεί να σβήσουν σύντομα στους οίκους ανοχής στο κέντρο της πόλης.

Από σήμερα, τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τους εργαζόμενους στο σεξ, που απαιτούν από τις επιχειρήσεις σεξ του Άμστερνταμ να κλείνουν τις πόρτες τους στις 3 π.μ. και όχι στις 6 π.μ. για να καταπολεμήσουν αυτό που οι τοπικές αρχές περιγράφουν ως «ενοχλητική συμπεριφορά» από ανθρώπους που επισκέπτονται την δημοφιλή περιοχή.

Το μειωμένο ωράριο έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας του δημοτικού συμβουλίου για μετακίνηση των εργαζομένων στο σεξ σε ένα «ερωτικό κέντρο» έξω από την καρδιά της πόλης. Το Άμστερνταμ εισάγει επίσης μέτρα για περιορισμό στις κρουαζιέρες αλλά και τις ενοικιάσεις κατοικιών για διακοπές, πιέζοντας παράλληλα για επιβολή φόρου στις αερομεταφορές ώστε να μειώσει τις οικονομικές πτήσεις.

Αρκετοί εργαζόμενοι στο σεξ θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που απευθύνονται σε αυτούς ενισχύουν το στίγμα και πιστεύουν ότι υφίστανται άδικες διακρίσεις και ότι χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος για το πρόβλημα της πόλης με τον μαζικό τουρισμό.

Εκπρόσωπος του αντιδημάρχου του Άμστερνταμ, Sofyan Mbarki, απάντησε ότι η δέσμη μέτρων έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει την πόλη βιώσιμη.

«Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος»: Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερνταμ Facebook Twitter
Φωτ.: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Χαμένα εισοδήματα και ανησυχίες για την ασφάλεια

Η Felicia Anna (δεν είναι το πραγματικό της όνομα για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής) είναι πρώην σεξεργάτρια που ζει στο Άμστερνταμ εδώ και 13 χρόνια και νυν πρόεδρος του Red Light United, ενός σωματείου για τους εργαζόμενους σε βιτρίνες στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών.

Όπως λέει, το μειωμένο ωράριο θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των συγκεκριμένων εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι μετά βίας σε θέση να καλύψουν τα έξοδα, όπως το ενοίκιο του δωματίου και τα ταξί για να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

«Οι περισσότεροι αρχίζουν να εργάζονται μετά τις 12 ή τη μία το πρωί, όταν τα μπαρ κλείνουν. Τώρα έχεις περίπου δύο ώρες για να βγάλεις χρήματα, πράγμα που δεν είναι αρκετό», σημειώνει.

 

Η Violet, επίσης ψευδώνυμο, είναι σεξεργάτρια και συντονίστρια του Prostitution Information Centre (PIC), μιας οργάνωσης με έδρα το Άμστερνταμ που παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με την σεξεργασία.

Σύμφωνα με την ίδια, το μειωμένο ωράριο θα επηρεάσει ιδιαίτερα την transgender κοινότητα, καθώς πολλοί πελάτες που έρχονται μεταξύ 3 π.μ. και 6 π.μ. ζητούν τρανς σεξεργάτριες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την ευημερία όλων των εργαζομένων στο σεξ, εξηγώντας πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ασφάλεια.

«Αν πηγαίνεις στο σπίτι σου στις τρεις τα ξημερώματα, ειδικά αν όλα είναι κλειστά, τότε αυτό σε κάνει, ως εργαζόμενη στο σεξ, πολύ ευάλωτη», σημειώνει η Violet, προσθέτοντας πως στις 6 το πρωί έχει περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα και επιλογές μεταφοράς.

«Το δικό μας είναι συνήθως ένα εισόδημα που βασίζεται σε μετρητά. Οπότε, εκείνη την ώρα το πρωί, μπορεί να κινούμαστε με πολλά μετρητά. Αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, αυτό δίνει ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να μας κάνουν κακό», τονίζει.

«Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος»: Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερνταμ Facebook Twitter
Φωτ.: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Κόκκινη ταινία στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών

Το δημοτικό συμβούλιο θέλει επίσης να κλείσουν τα Κόκκινα Φανάρια και να μεταφερθούν οι σεξεργάτες σε ένα «ερωτικό κέντρο» έξω από το κέντρο της πόλης.

Μια διαμαρτυρία που οργανώθηκε από εργαζόμενους στο σεξ διέκοψε την Πέμπτη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συζητούσε τις πιθανές τοποθεσίες.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στη δήμαρχο του Άμστερνταμ ένα ψήφισμα υπογεγραμμένο από 266 εργαζόμενους στο σεξ, σύμφωνα με το Red Light United, το οποίο ζητούσε περισσότερη αστυνομία στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών αντί να κλείνουν νωρίτερα και να μεταφερθούν αλλού.

Η Femke Halsema έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλοί επισκέπτες βλέπουν τους εργαζόμενους εκεί μόνο ως τουριστική ατραξιόν, υποστηρίζοντας ότι ένα ερωτικό κέντρο θα μειώσει την πίεση στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα μέρος όπου οι εργαζόμενοι στο σεξ θα μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και ανενόχλητοι.

Εκείνοι, ωστόσο, διαφωνούν, με το Red Light United να υποστηρίζει ότι το ερωτικό κέντρο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για περισσότερη εγκληματικότητα και «σκιώδεις» συμπεριφορές.

«Το καλό όταν δουλεύεις πίσω από το παράθυρο είναι ότι είναι ορατό και αισθάνεσαι πιο ασφαλής. Σε ένα ερωτικό κέντρο, δεν έχεις την ίδια αίσθηση επειδή είσαι κλεισμένος σε ένα κτίριο», λέει η Anna.

Η Felicia Anna και η Violet είπαν ότι από την προσωπική τους εμπειρία, οι Βρετανοί δεν συμπεριφέρονται χειρότερα από άλλους τουρίστες, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο οι τουρίστες που προκαλούν προβλήματα, αλλά και οι ντόπιοι.

Η Anna πιστεύει ότι το πρόβλημα έγκειται στη στάση «no-rules» που συνδέεται με την ιδέα του Άμστερνταμ, η οποία συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει.

«Μπορείτε να κάνετε διάφορες εκστρατείες που να λένε στον κόσμο να μείνει μακριά, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να διδάξεις στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται. Αν δεν το κάνεις, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να αλλάξει. Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος. Ελάτε στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών, αλλά συμπεριφερθείτε σωστά».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Οι δίδυμοι γιοι της έχουν κουμπί πανικού στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Οι δίδυμοι γιοι της έχουν κουμπί πανικού στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια

Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι πάσχει από το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου - Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως κάθε τρεις μήνες η ίδια και ο φυσιοθεραπευτής της εκπαιδεύουν τους γιους της με μια «ψεύτικη κρίση»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Διεθνή / Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM
Ερντογάν: Φτιάχνουμε νέο αμφίβιο σκάφος με την Ισπανία - Σάντσεθ: Είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Διεθνή / Ερντογάν: Φτιάχνουμε νέο αμφίβιο σκάφος με την Ισπανία - Σάντσεθ: Είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Η Τουρκία θέλει να ναυπηγήσει το δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της μετά το TCG Anadolu σε συνεργασία με την Ισπανία, είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πέδρο Σάντσεθ
NEWSROOM
Ουκρανία και Ιαπωνία υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

Διεθνή / Ουκρανία και Ιαπωνία υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

«Το 2024, η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
NEWSROOM
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατηρεί την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης, μιφεπριστόνη

Διεθνή / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατηρεί την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης, μιφεπριστόνη

Oι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι πολέμιοι της άμβλωσης δεν είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κάνουν μήνυση για την έγκριση του φαρμάκου από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων
NEWSROOM
Η Δανία αποσύρει προϊόντα ράμεν επειδή είναι πολύ καυτερά

Διεθνή / Η Δανία αποσύρει προϊόντα ράμεν επειδή είναι πολύ καυτερά για τους πολίτες

Η Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων της Δανίας δήλωσε ότι εκτίμησε τα επίπεδα της καψαϊκίνης σε ένα μόνο πακέτο ως «τόσο υψηλά που ενέχουν κίνδυνο να αναπτύξει ο καταναλωτής οξεία δηλητηρίαση»
NEWSROOM
«Χάνουμε τουρίστες από την Ελλάδα», λένε Τούρκοι ξενοδόχοι - Πλημμυρίζουν τα νησιά για το Μπαϊράμι

Διεθνή / Τριήμερο στα ελληνικά νησιά για το Μπαϊράμι κάνουν οι Τούρκοι μετά το «φτηνό, καλό φαγητό»

Φθηνότερος και ο τουρκικός καφές στα ελληνικά νησιά - Σχεδόν 50.000 Τούρκοι τουρίστες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στο Αιγαίο - «Χάνουμε τουρίστες από την Ελλάδα», λένε Τούρκοι ξενοδόχοι - Τριήμερο για τρεις στην Αλικαρνασσό, $1200, τριήμερο για τρεις στη Ρόδο $1.000!
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ