Economist: Μπορεί ο Τραμπ να κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ ξανά;

Economist: Μπορεί ο Τραμπ να κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ ξανά; Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει και πάλι τον ίσκιο του στην Αμερική και, συνεπώς, τη Δύση. «Θα αποφασίσει ο άνθρωπος που προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, που απείλησε να διαλύσει την ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου και που «φλέρταρε» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα; Και, αν ναι, μπορεί κάτι να τον σταματήσει;» αναρωτιέται ο Economist. 

Μπορεί να φαίνεται πρόωρη η ανησυχία, αλλά οι προκριματικές εκλογές του 2024 είναι χρονικά πιο κοντά από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, από τις οποίες έχουν περάσει 94 εβδομάδες. «Και, παρά τις κακές επιδόσεις του στον Λευκό Οίκο και την ασυνείδητη συμπεριφορά του μετά την αποπομπή του από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ενισχυθεί», επισημαίνει η εφημερίδα. 

«Η παταγώδης ήττα της Λιζ Τσένι στο Γουαϊόμινγκ αυτή την εβδομάδα έχει σημασία, επειδή στερεί από το Κογκρέσο μια γενναία συντηρητική με αρχές και επειδή ταιριάζει σε ένα μοτίβο. Δεν έχουν κερδίσει τις προκριματικές εκλογές όλοι οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τραμπ, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τα κατάφεραν. Ίσως ένα ευκρινές σημάδι της επιρροής του είναι ότι πολλοί από τους ηττημένους υποψηφίους επίσης επιδίωξαν την υποστήριξή του.»

Αυτές οι αναμετρήσεις δεν αφορούσαν διαφορετικές κατηγορίες του συντηρητισμού, αλλά το ποιος υποψήφιος εκφράζει πιο έντονα το MAGA («Make America Great Again»). Από τους δέκα Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του προέδρου για όσα έκανε στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι οκτώ είτε αποσύρονται, είτε δεν κερδίζουν τους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι του κόμματος για θέσεις-κλειδιά για τις εκλογές σε ορισμένες πολιτείες, είναι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον επικίνδυνο ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν δήθεν κλεμμένες.

Τι θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιον θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι για υποψήφιό τους το 2024 δείχνουν ότι περίπου το 50% θέλει τον Τραμπ. Σε ένα σύστημα όπου ένας υποψήφιος μπορεί να αποκλείσει τους περισσότερους αντιπάλους του με ένα σταθερό 30% υποστήριξης στις πρώτες πολιτείες, πρόκειται για μια τρομερή θέση εκκίνησης. Πριν από λίγους μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, κουρασμένοι από τον Τραμπ, φαινόταν ότι θα μπορούσαν να στραφούν στον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ή σε οποιονδήποτε άλλον που προσφέρει maga χωρίς δράμα. Σήμερα ο κ. ΝτεΣάντις θα ήταν πιο πιθανό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ευκαιρία του για τον Λευκό Οίκο είναι ως συν-υποψήφιος του Τραμπ (σ.σ για την θέση του αντιπροέδρου)».

Πολλά μπορεί να αλλάξουν από τώρα μέχρι τις πρώτες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, αλλά ο Τραμπ φαίνεται ότι θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - εκτός κι αν αποφασίσει ότι δεν θέλει να κατέβει υποψήφιος, ή κάτι τον εμποδίσει να το κάνει. «Το οποίο οδηγεί στο δεύτερο ερώτημα: μπορεί κάτι να τον σταματήσει;»

Οι έρευνες

Ένα εμπόδιο ίσως αποδειχθεί ο νόμος. «Η πιο πρόσφατη από τις πολλές έρευνες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ αποκαλύφθηκε όταν το FBI χτύπησε την πόρτα του Μαρ-α-Λάγκο στις αρχές του μήνα. Πολλά παραμένουν άγνωστα. Το ένταλμα που αποσφραγίστηκε αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε απόρρητα έγγραφα που ο Τραμπ πήρε από τον Λευκό Οίκο. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά του, ο γενικός εισαγγελέας, Merrick Garland, μπορεί να αποφασίσει ότι τα έγγραφα είναι ασφαλή και η δουλειά του έχει τελειώσει. Το αν θα ακολουθήσει δίωξη μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο ευαίσθητα ήταν τα έγγραφα.»

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του ΝτεΣάντις , έχουν συσπειρωθεί πίσω από τον Τραμπ. Οι πιο «ηχηροί» από αυτούς, ζητούν την παραπομπή του Γκάρλαντ σε δίκη και απαιτούν την αποχρηματοδότηση του FBI - σε μία επίδειξη «δύο μέτρων και σταθμών», αν σκεφτεί κανείς ότι ήθελαν να κλείσουν στη φυλακή τη Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ιδιωτικού server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να θυμούνται ότι το προηγούμενο που έχει διαμορφωθεί είναι αμφίδρομο: το 2016 το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη κατά της Κλίντον.

Η έκβαση είναι αβέβαιη και για ακόμα τρεις έρευνες -για το αν ο κ. Τραμπ υπέβαλε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, αν παραβίασε τον νόμο στις 6 Ιανουαρίου και αν συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία για την ανατροπή των εκλογών στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια τον Νοέμβριο του 2020. «Όπως και οποιοσδήποτε άλλος, ο Τραμπ δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας. Και οι αντίπαλοί του θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την επανάληψη των παλιών λαθών: σε κάθε στροφή ήλπιζαν ότι κάτι, οτιδήποτε (η έρευνα του Μούλερ, η παραπομπή σε δίκη από την Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόταση μομφής) θα τον έβγαζε από τη μέση. Και όμως, εδώ είναι.»

Στην πραγματικότητα, αυτά τα νομικά προβλήματα δίνουν επιπλέον κίνητρα στον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα. Εκτός πολιτικής, είναι απλώς ένας ιδιώτης που αντιμετωπίζει κάποιες διώξεις. Για όσο διάστημα είναι εν δυνάμει πρόεδρος, είναι ο επικεφαλής ενός κινήματος που κέρδισε 74 εκατομμύρια ψήφους την τελευταία φορά. Σε αυτό το σημείο ο Γκάρλαντ και οι άλλοι που διευθύνουν τις έρευνες θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε να δικάσουν έναν υποψήφιο πρόεδρο, είτε να επιλέξουν να μην υπερασπιστούν έως τέλους το κράτος δικαίου. Η δίκη και ακόμη και η καταδίκη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την επιστροφή του Τραμπ. Μια περιοδεία εκδίκησης, στην οποία θα έκανε εκστρατεία για να πάρει το «αίμα του πίσω» για τη δίωξή του από το νομικό σύστημα, «θα έπαιζε με τα χειρότερα ένστικτα του κ. Τραμπ και θα εξαντλούσε τους θεσμούς της Αμερικής.»

«Σε μια άλλη εποχή, η επιρροή των εταιρειών της Αμερικής θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στον παραγκωνισμό του Τραμπ. Ωστόσο, η πολιτική επιρροή των μεγάλων εταιρειών φθίνει, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα γίνεται ένα κίνημα των λευκών της εργατικής τάξης και ενός αυξανόμενου αριθμού συντηρητικών ισπανόφωνων. Αυτό το κίνημα διαμαρτύρεται όχι μόνο κατά των ξένων εμπλοκών, της παράνομης μετανάστευσης και των περικοπών στο Medicare και την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και κατά του εμπορίου και της αριστερής πολιτικής ταυτότητας που προωθείται από την παγκόσμια ελίτ

«Πολλοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι το κόμμα έχει βάλει για πολύ καιρό τα συμφέροντα του δείκτη S&P 500 (των 500 μεγαλύτερων εταιριών) πάνω από τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Δεν είναι περίεργο που οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική ενός θριάμβου των Ρεπουμπλικάνων τον Νοέμβριο με τρόμο. Ό,τι έχει απομείνει από το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο λειτουργεί σαν μια κυβέρνηση εξόριστη, που μουρμουρίζει για την κατάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, αλλά δεν έχει τα μέσα να την αντιστρέψει.»

Αν ούτε το κόμμα του ούτε ο νόμος μπορούν να σταματήσουν τον Τραμπ, τι μπορεί; «Ίσως μία ριψοκίνδυνη καμπάνια της Τσένι για το Οβάλ Γραφείο, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που δεν αντέχουν να βάλουν σταυρό δίπλα στο όνομα ενός Δημοκρατικού. Αν αρκετοί από αυτούς αλλάξουν. στις πολιτείες που αναδεικνύουν Ρεπουμπλικάνους, ίσως στερήσει τη νίκη από τον Τραμπ. 

«Καλύτερα θα ήταν να βασιστούμε στην ορθή κρίση του αμερικανικού λαού» καταλήγει ο Economist. «Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι ο Τραμπ χάνει εκλογές. Στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του έχασε το κόμμα του και τα δύο σώματα του Κογκρέσου (...) Πολλοί ψηφοφόροι καταλαβαίνουν ότι είναι επικίνδυνος και αντιδημοκρατικός και οι περισσότεροι δεν τον θέλουν πίσω στο αξίωμα του προέδρου. Ο λόγος που ο Τραμπ κάνει τόσο σκληρή εκστρατεία κατά της αξιοπιστίας της κάλπης είναι ότι γνωρίζει ότι η κάλπη μπορεί να τον νικήσει.»

Με πληροφορίες από Economist

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM