No.1

Δυστύχημα Lion Air: Στο εγχειρίδιο του αεροσκάφους κατέφυγαν οι πιλότοι λίγο πριν την πτώση

Δυστύχημα Lion Air: Στο εγχειρίδιο του αεροσκάφους κατέφυγαν οι πιλότοι λίγο πριν την πτώση Facebook Twitter
EPA
0

Στο εγχειρίδιο οδηγιών έψαχναν απαντήσεις για την καθοδική πορεία του αεροσκάφους οι πιλότοι της πτήσης της Lion Air, η οποία συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο με 189 νεκρούς. 

Σύμφωνα με τρεις πηγές οι οποίες άκουσαν τις συνομιλίες που καταγράφονται μεταξύ των πιλότων του Boeing 737 MAX, τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι πιλότοι εντόπισαν πως η πτήση παρουσίαζε πρόβλημα, όμως δεν είχαν τον χρόνο για να αντιδράσουν. 

Οι ερευνητές που εξετάζουν το δυστύχημα στην Ινδονησία προσπαθούν να καταλάβουν πως ένας υπολογιστής έδωσε ουσιαστικά εντολή στο αεροσκάφος για «βουτιά» εξαιτίας των δεδομένων που έλαβε από ελαττωματικό αισθητήρα.

Επίσης, διερευνούν το αν οι πιλότοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση για να τα αντιδράσουν όπως έπρεπε σε μία έκτακτη κατάσταση. 

Είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενο του καταγραφέα συνομιλιών από την πτήση της Lion Air δίνονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Νοεμβρίου ο κυβερνήτης χειριζόταν το αεροσκάφος και ο δεύτερος πιλότος είχε αναλάβει τον ασύρματο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση ο κυβερνήτης ανέφερε πρόβλημα ελέγχου της πτήσης τονίζοντας ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να παραμείνει στα 5.000 πόδια.

Ο δεύτερος πιλότος δεν διευκρινίζει το πρόβλημα αλλά πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί από την καταγραφή των συνομιλιών, έγινε αναφορά εντός του πιλοτηρίου στην ταχύτητα του αέρα. Ο κυβερνήτης ζήτησε από τον δεύτερο πιλότο να ελέγξει γρήγορα το εγχειρίδιο. 

Τα επόμενα εννέα λεπτά, σύμφωνα με τις ενδείξεις ο αέρας πάνω από τα φτερά του αεροσκάφους δεν ήταν αρκετά δυνατός ώστε να του επιτρέψει να συνεχίσει να πετάει. Αν και ο πιλότος έδωσε μάχη για να σηκώσει το αεροπλάνο, αυτό, εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που έστελνε ο υπολογιστής, συνέχιζε την καθοδική πορεία. Τελικά ο κυβερνήτης ζήτησε από τον δεύτερο πιλότο να χειριστεί το αεροσκάφος για να ψάξει ο ίδιος το εγχειρίδιο ωστόσο εκείνος δεν ήταν σε θέση να το ελέγξει.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ο κυβερνήτης παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο πρώτος πιλότος ακούστηκε να λέει «ο Θεός είναι μεγάλος».

Η γαλλική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων, BEA, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα δεδομένα που καταγράφονται από την πτήση της Lion Air έχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με το πιο πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα της Ethiopian Airlines.

Χθες, η Boeing έκανε γνωστό πως έως το τέλος Μαρτίου θα έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του 737 MAX και πως παράλληλα θα κυκλοφορήσει και ένα νέο εγχειρίδιο οδηγιών. 

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM