Δύο ρωσικά τάνκερ βυθίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα - Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα

Δύο ρωσικά τάνκερ βυθίστηκαν στη μαύρη θάλασσα - Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη βύθιση του Volgoneft-212/Φωτογραφία: Twitter
0

Το φορτηγό πλοίο Volgoneft-212 έσπασε στη μέση την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, στη Μαύρη Θάλασσα και βυθίστηκε, αφού χτυπήθηκε από μεγάλο κύμα, όπως καταγράφηκε σε βίντεο.

 Το πλοίο αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας, 5 μίλια από τον πορθμό του Κερτς, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 4.300 τόνους πετρελαϊκου καυσιμου χαμηλής ποιότητας, γνωστό ως μαζούτ. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν ρυμουλκά και ένα ελικόπτερο Mil Mi-8. Στο πλοίο επέβαιναν δεκατρία μέλη του πληρώματος.

Λίγο αργότερα, ένα άλλο φορτηγό μεταγωγικό, το Volgoneft-239, το οποίο μετέφερε 4 τόνους υγρών καυσίμων πλοίου, αντιμετώπισε δυσκολίες στην ίδια περιοχή. Το πλοίο φέρεται επίσης να κατέληξε στον πυθμένα της θάλασσας.

«Άλλο ένα πλοίο βυθίζεται», ακούγεται να λέει ένας ναυτικός, ο οποίος βιντεοσκοπούσε από ένα κοντινό κάφος.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη σύσταση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση του περιστατικού, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Βιτάλι Σαβέλιεφ και οι αρχές διεξάγουν έρευνα για εγκληματική αμέλεια.

«Σήμερα, ως αποτέλεσμα καταιγίδας στη Μαύρη Θάλασσα, δύο δεξαμενόπλοια, το Volgoneft-212 και το Volgoneft-239, βυθίστηκαν», έγραψε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών της Ρωσίας, η Rosmorrechflot.

«Στα πλοία επέβαιναν πληρώματα 15 και 14 ατόμων. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή πετρελαιοειδών προϊόντων», συνεχίζει.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για απερισκεψία

Στον απόηχτο του περιστατικού-και της πιθανής οικολογικής καταστροφής-Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα για απερισκεψία.

Ο Dmytro Pletenchuk, εκπρόσωπος του ναυτικού της Ουκρανίας, δήλωσε: «Πρόκειται για παλιά ρωσικά δεξαμενόπλοια. Δεν μπορείς να βγεις στη θάλασσα με τέτοια καταιγίδα. Οι Ρώσοι παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ατύχημα».

Οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι τα πετρελαιοειδή, εάν διαρρεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα, θα προκαλέσουν σοβαρές οικολογικές ζημιές σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο.

Το Volgoneft-212 ήταν 55 ετών και είχε πρόσφατα αναστηλωθεί, όπως αναφέρει ο Guardian. Το κεντρικό κομμάτι του είχε κοπεί και η πρύμνη και η πλώρη είχαν συγκολληθεί μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια τεράστια ραφή στη μέση. Αυτό το τμήμα φαίνεται ότι έσπασε, καθώς το τάνκερ πάλευε με τα κύματα.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM