Ο Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN.

 

Με τις προεδρικές εκλογές να μετρούν λιγότερο από έναν μήνα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με 57% στην πρόθεση ψήφου.

 

Ο Μπάιντεν προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου (41%), βάσει της έρευνας, που διεξήγαγε σε εθνικό επίπεδο το ινστιτούτο SSRS.

 

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνει επίσης μεγαλύτερο ποσοστό θετικών γνωμών από τους ερωτηθέντες με 52% έναντι 39% του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

 

Συνολικά, 1.001 άνθρωποι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 1ης και 4ης Οκτωβρίου, μετά το πρώτο προεδρικό debate και εν μέρει μετά την ανακοίνωση του θετικού τεστ στον νέο κορωνοϊό του προέδρου των ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους είναι +-3,6%.

 

Ο Μπάιντεν θεωρείται καταλληλότερος σε διάφορα σημαντικά ζητήματα: για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με ποσοστό 59% έναντι 38% υπέρ του Τραμπ, του συστήματος υγείας με 59% έναντι 39% και των φυλετικών ανισοτήτων με 62% έναντι 36%.

 

Περισσότερο ανησυχητικό για τον Ντόναλντ Τραμπ, το στοιχείο ότι οι ερωτηθέντες προτιμούν τον Μπάιντεν για να διαχειριστεί την οικονομία (50% έναντι 48%) και τη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας (55% έναντι 43%), τα δύο κεντρικά θέματα της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

 

Στην ηλικία των 77 ετών, ο Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του σε πολλές κατηγορίες ψηφοφόρων: τις γυναίκες, τους νέους, τους μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.

 

Ο Μπάιντεν, μάλιστα, θεωρείται νικητής της πρώτης τηλεμαχίας, της 29ης Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ, σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων που την παρακολούθησαν, έναντι 26% που θεωρούν νικητή τον Τραμπ.

 

Ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του Αμερικανού προέδρου, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της δημοσκόπησης, επισημαίνοντας πως «οι ίδιοι δημοσκόποι ανακοίνωναν την ήττα του το 2016» από τη Χίλαρι Κλίντον.

 

«Κέρδισε τις εκλογές και κάνει το ίδιο αυτή τη στιγμή», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως βασίζεται σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις, που δεν δίνονται στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

 

Οι μεταβολές σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε δημοσκόπηση του NBC News / Wall Street Journal που κυκλοφόρησε την Κυριακή, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την προεδρική συζήτηση, αλλά πριν αποκαλυφθεί η διάγνωση του Προέδρου για κορωναϊό.

 

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το ίδιο το debate μπορεί να συνέβαλε στην ενίσχυση του Μπάιντεν. Εκείνοι οι ψηφοφόροι που λένε ότι παρακολούθησαν τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας βλέπουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο Μπάιντεν έκανε την καλύτερη δουλειά (57%), με μόνο το 26% να στηρίζει Τραμπ. Ωστόσο, το 14% αναφέρει ότι κανένας δεν τα πήγε καλά.

 

Με πληροφορίες του CNN/AFP/ΑΠΕ