Δίκη Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ένοχος για βιασμό

Δίκη Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ένοχος για βιασμό Facebook Twitter
0

O άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάνστιν κρίθηκε ένοχος σήμερα από το σώμα ενόρκων για «βιασμό και εγκληματική σεξουαλική πράξη», στην πολύκροτη δίκη που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου στο ανώτατο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. 

Ο 67χρονος αθωώθηκε στις πιο σοβαρές κατηγορίες της υπόθεσής του - εκείνες που αφορούσαν σεξουαλική επίθεση, αλλά και εκείνη του βιασμού πρώτου βαθμού - αποφεύγοντας έτσι ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Η κατηγορία του τρίτου βαθμού βιασμού για την οποία καταδικάστηκε, σχετίζεται με την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης κατά της ανερχόμενης ηθοποιού Τζέσικα Μαν, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μανχάταν, το 2013.

Η πρώτου βαθμού ποινική σεξουαλική πράξη για την οποία επίσης καταδικάστηκε, αφορά στην καταγγγελία του στοματικού σεξ στο οποίο εξανάγκασε την βοηθό παραγωγής Μίμι Χάλεϊ, το 2006. Ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που του απέδιδαν οι δύο γυναίκες.

Το σώμα των ενόρκων που αποτελείτο από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, χρειάστηκε πέντε ημέρες για την ετυμηγορία του, μετά από σειρά θυελλωδών και έντονα φορτισμένων ακροαματικών διαδικασιών. 


Ο Γουάινστιν που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης άνω των 25 χρόνων, άκουσε σιωπηλός τους ενόρκους καθώς διάβαζαν την ετυμηγορία τους.

Η καταδίκη του έρχεται ως τελική πράξη στην ήδη κατεστραμμένη καριέρα του, ενώ θέτει οριστικό τέλος στην παντοδυναμία του ως του ισχυρού άνδρα του αμερικανικού κινηματογράφου.


Παρότι ο δικαστής Τζέιμς Μπερκ είχε επιστήσει την προσοχή των ενόρκων να μην αντιμετωπίσουν την υπόθεση σαν «δημοψήφισμα» επί του #MeToo (του μαζικού κινήματος καταγγελιών που είχε πυροδοτήσει η δράση του Γουάινστιν), η καταδίκη του θεωρείται πως θα έχει συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των φύλων στο Χόλιγουντ - και όχι μόνο.

Με πληροφορίες από BBC/CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ