Δικαίωση για οικιακή βοηθό, ανύπαντρη μητέρα - Οι εργοδότες την απέλυσαν επειδή έχει καρκίνο

Δικαίωση για οικιακή βοηθό, ανύπαντρη μητέρα - Οι εργοδότες την απέλυσαν επειδή έχει καρκίνο Facebook Twitter
0

Μια οικιακή βοηθός στο Χονγκ Κονγκ, την οποία απέλυσαν οι εργοδότες της αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο, στερώντας της κατ'αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εξασφάλισε αποζημίωση ύψους 3.300 ευρώ, σε φιλικό διακανονισμό που έκανε ενώπιον δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά την όχι και τόσο αξιοζήλευτη θέση των οικιακών βοηθών στο Χονγκ Κονγκ.

Ανύπαντρη μητέρα 5 παιδιών, η Μπέιμπι Τζέιν Άλας από τις Φιλιππίνες διαγνώστηκε τον Ιανουάριο σε ηλικία 38 ετών με καρκίνο της μήτρας στο τρίτο στάδιο.

Τον Φεβρουάριο, η οικογένεια στην οποία δούλευε της έδωσε επιστολή απόλυσης, στην οποία επικαλείτο ως λόγο τον καρκίνο, το οποίο σήμαινε ταυτοχρόνως ότι εξανεμιζόταν κάθε ελπίδα κάλυψης των ιατρικών της εξόδων.

Επίσης την περίοδο που υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, η 38χρονη όφειλε να ζητήσει να δοθεί παράταση στην άδεια διαμονής της (βίζα) ώστε να μπορέσει να παραμείνει στο Χονγκ Κονγκ, καθώς από το έγγραφο της απόλυσής της φαινόταν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή σε διάστημα 15 ημερών.

Η Άλας και ο εργοδότης της, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία, κατέληξαν ωστόσο σήμερα σε φιλικό διακανονισμό στο εργατοδικείο του Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Άλας θα λάβει 30.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 3.380 ευρώ) για την κάλυψη του επιδόματος ασθενείας, των ιατρικών της εξόδων και των αποδοχών της.

«Ενθαρρύνω τους εργαζόμενους να αγωνίζονται όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτού του είδους», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε έξω από το δικαστήριο.

Σχεδόν 370.000 οικιακοί βοηθοί, κυρίως φτωχοί Ινδονήσιοι και Φιλιππινέζοι, εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν άχαρη δουλειά, με χαμηλές αποδοχές και σε δύσκολες συνθήκες.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι δίκαιο και ότι οι καταχρήσεις είναι σπάνιες. Ωστόσο οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι οικιακοί βοηθοί πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης, καθώς δεν προστατεύονται επαρκώς από τον νόμο.

Το Κέντρο για Δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ υπολογίζει ότι μία στις έξι οικιακές βοηθούς εργάζεται σε συνθήκες που ομοιάζουν με αυτές της καταναγκαστικής εργασίας. Πέρυσι, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατέταξε το Χονγκ Κονγκ στην ίδια θέση με την Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, εν μέρει εξαιτίας της ανεπαρκούς προστασίας των οικιακών βοηθών.

Τα υψηλά ποσά που καταβάλουν στα πρακτορεία για να προσληφθούν, η υποχρέωση να διαμένουν στο σπίτι του εργοδότη, ο κατώτερος μισθός ύψους 4.520 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 510 ευρώ) και το γεγονός ότι οφείλουν να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ σε διάστημα μερικών ημερών στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, αιτιολογούν γιατί είναι τόσο ευάλωτες σε όχι και τόσο ευσυνείδητους εργοδότες ή σε καταχρηστικές συμπεριφορές από την πλευρά των τελευταίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM