Διεθνής Αμνηστία εναντίον Εθνικής Γαλλίας: «Μένετε σιωπηλοί για τους νεκρούς εργάτες του Μουντιάλ στο Κατάρ»

Διεθνής Αμνηστίας εναντίον Εθνικής Γαλλίας: «Μένετε σιωπηλοί για τους νερκούς εργάτες του Μουντιάλ στο Κατάρ» Facebook Twitter
Γήπεδο στο Κατάρ που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022 - Φωτ.: Getty Images.
0

Η Διεθνής Αμνηστία θα υποστηρίξει την ποδοσφαιρική ομάδα της Δανίας στον κυριακάτικο φιλικό αγώνα εναντίον της Γαλλίας, κατηγορώντας τους «Μπλε» επειδή δεν πήραν θέση υπέρ των μεταναστών εργατών στο Κατάρ, χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

«Αγαπητοί Μπλε, την Κυριακή θα αντιμετωπίσετε την ομάδα της Δανίας, σε έναν αγώνα που μοιάζει με πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών. Αλλά για εμάς, στη Διεθνή Αμνηστία Γαλλίας, η ομάδα της Δανίας είναι για εμάς το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει την πρόκληση», γράφει η ΜΚΟ σε ανοιχτή επιστολή της προς Γάλλους διεθνείς που κυκλοφόρησε σήμερα Παρασκευή (23/9).

«Στις 19 Μαΐου 2022, δημοσιεύσαμε μια ανοιχτή επιστολή προς την εθνική Γαλλίας για να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν δημόσια υπέρ των μεταναστών εργατών στο Κατάρ. Το αίτημα παρέμεινε νεκρό γράμμα», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

«Ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο προπονητής, με τον οποίο είχαμε επίσης επικοινωνήσει, είχε ανακοινώσει την ίδια μέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει ελευθερία της γνώμης. Αποφασίσατε να παραμείνετε σιωπηλοί. Ούτε η παραμικρή ατομική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης ή μία συλλογική απαίτηση που προκαλεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα. Εκκωφαντική σιωπή από την ομάδα σας απέναντι στους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που πέθαναν στα εργοτάξια του Κατάρ και στους χιλιάδες άλλους που υποβλήθηκαν καταναγκαστική εργασία», αποδοκίμασε η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας αντίθετα ότι «οι χορηγοί της εθνικής Δανίας αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα λογότυπά τους από τις φανέλες των προπονήσεων των παικτών για να τα αντικαταστήσουν με ένα μήνυμα υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ».

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ τίθεται τακτικά από ΜΚΟ μετά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο μικρό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου, το 2010.

Ο αριθμός των 6.500 νεκρών στα εργοτάξια του Μουντιάλ που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις αρχές του Κατάρ.

Το 2021, μια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία έχει γραφείο στη Ντόχα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν κατά το έτος 2020 στο Κατάρ σκότωσαν 50 εργαζόμενους και τραυμάτισαν σοβαρά 500 άλλους. Ωστόσο, η ILO σημειώνει ελλείψεις στο σύστημα έρευνας και καταγραφής θανάτων και παραδέχεται ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 70% των Γάλλων ζητά τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για τα θύματα στο Κατάρ και υπενθυμίζει την πρότασή της που έγινε τον Μάιο να χρηματοδοτηθεί από τη FIFA με 440 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM