Διαψεύδει ο Κόντε τον Μακρόν για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στις χώρες πρώτης άφιξης

Διαψεύδει ο Κόντε τον Μακρόν για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στις χώρες πρώτης άφιξης Facebook Twitter
EPA/JULIEN WARNAND
0

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διέψευσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε ότι αφορά μέρος των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου, και συγκεκριμένα την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, νωρίς σήμερα το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν μόνον στις χώρες πρώτης άφιξης, και άρα, όχι στην Γαλλία. Υπογράμμισε, δε, ότι «η όλη ιδέα της χώρας πρώτης άφιξης δεν μπορεί να καταργηθεί».

«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», του απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».

Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε, επίσης, ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%» και ότι «με τον υπουργό εσωτερικών του Ματτέο Σαλβίνι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διότι θεωρεί ότι χρειάζονται απτές πράξεις».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του θα μπορούσε να ξεκινήσει «διαδικασίες» σε βάρος εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

O Κόντε δήλωσε ακόμη ότι η Ιταλία δεν έχει συμφωνήσει τίποτα συγκεκριμένο με τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ, σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία στην Ιταλία.

Ανέφερε ότι ήδη από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν δέχεται να συζητήσει για το θέμα των δευτερογενών μετακινήσεων, αν προηγουμένως δεν διευκρινιστεί το θέμα των πρωτογενών μετακινήσεων.

«Εγώ δεν υπέγραψα καμία συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μέρκελ για την επανεισδοχή μεταναστών», τόνισε και πρόσθεσε πως η αναφορά στις δευτερογενείς μετακινήσεις στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι απλώς μια επαναβεβαίωση των αρχών που ίσχυαν ήδη.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αφορούσε στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, αλλά σε μια σειρά σημαντικών αρχών που έπρεπε να διευκρινιστούν.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που θα δημιουργήσουν «ελεγχόμενα κέντρα» υποδοχής μεταναστών, επισημαίνοντας ότι τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση. Δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιές χώρες δέχτηκαν να φτιάξουν τέτοια κέντρα στην επικράτειά τους.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός  επιβεβαίωσε ότι απείλησε και σήμερα με βέτο τα συμπεράσματα της ευρωζώνης για την οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο λόγος εξήγησε ήταν ότι η Ιταλία ζητούσε στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης να συμπεριληφθεί ένας μηχανισμός ασφαλείας (backstop) για το τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης. Όπως είπε, έγινε ένα μικρό διάλειμμα, το αίτημα της Ιταλίας ικανοποιήθηκε και υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM