Δανία- εκλογές: Σχηματίζει κυβέρνηση η Κεντροαριστερά της Φρέντρικσεν- Έλαβε τη μεγαλύτερη στήριξη των τελευτών 20 ετών

dermark Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κεντροαριστερά της Δανίας εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, γεγονός που θεωρείται ευρέως ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ηγέτιδα της χώρας, Mέτε Φρέντρικσεν.

Το «κόκκινο μπλοκ» των κομμάτων της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες 90 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της κέρδισε απροσδόκητα δύο έδρες και εξασφάλισε το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η ίδια όμως θέλει να σχηματίσει έναν ευρύτερο συνασπισμό και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης στη βασίλισσα.

Η Φρέντρικσεν αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Ακολούθησε οργή μετά τη δημοσιοποίηση μιας εξαιρετικά επικριτικής έκθεσης σχετικά με τον χειρισμό της κυβέρνησής της στο ζήτημα της σφαγής των μινκ σε φάρμες κατά την εποχή της πανδημίας.

Στα πορίσματα της έκθεσης, η εντολή της κυβέρνησης να σκοτωθούν έως και 17 εκατομμύρια μινκ το 2020 όπως αποδείχθηκε δεν είχε νομική βάση.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν φόβοι ότι μια μεταλλαγμένη μορφή κορωνοϊού που εντοπίστηκε στα μινκ θα μπορούσε να εμποδίσει στην έρευνα και αναζήτηση του εμβολίου.

Αν και διαπιστώθηκε ότι η Φρέντρικσεν δεν γνώριζε ότι η εντολή ήταν παράνομη, η έκθεση προκάλεσε αναταραχές στον συνασπισμό της, με ένα από τα κόμματα να απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση εάν δεν προκηρύξει γενικές εκλογές.

Υπήρξαν προτάσεις ότι εάν καμία από τις παρατάξεις δεν κερδίσει- ούτε οι «κόκκινοι» της Φρέντρικσεν ούτε οι «μπλε» του Γιάκομπ Έλεμαν- Γιένσεν-  η απόφαση για το ποιος θα κυβερνούσε θα κατέληγε στα χέρια του πρόσφατα συσταθέντος κόμματος των Μετριοπαθών, με επικεφαλής τον δύο φορές πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Η παράταξή του σημείωσε σημαντικά οφέλη στις εκλογές και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Δανία, κατόρθωμα ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι δεν υπήρχε καν πριν από πέντε μήνες. Ωστόσο δεν πρόκειται να παίξει ηγετικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο συνασπισμός της Φρέντρικσεν  κέρδισε τελικά, εξασφαλίζοντας 87 έδρες στην ηπειρωτική Δανία.

Κέρδισε επίσης μία έδρα στις Νήσους Φερόες και προβλέπεται να κερδίσει δύο ακόμη έδρες στη Γροιλανδία, την αυτόνομη εξαρτώμενη από τη Δανία περιοχή της χώρας που συχνά εκλέγει αριστερούς υποψηφίους. Αυτό θα εξασφαλίσει στην Φρέντρικσεν 90 έδρες στο Folketget και την πλειοψηφία της μιας επιπλέον έδρας.

Από τα κόμματα του κόκκινου μπλοκ, οι Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντρικσεν κέρδισαν ακόμα δύο έδρες και πήραν πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων (27,5%), καθιστώντας τους μακράν το μεγαλύτερο κόμμα στο Folketing.

«Η σοσιαλδημοκρατία είχε τις καλύτερες εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια», είπε η Φρέντρικσεν κατά τη διάρκεια ομιλίας της το βράδυ των εκλογών στην Κοπεγχάγη.

«Είμαστε ένα κόμμα για ολόκληρη τη Δανία», είπε.

Σήμερα το πρωί, η Φρέντρικσεν ενημέρωσε τη βασίλισσα Μαργαρίτα για τα αποτελέσματα των εκλογών και αντί να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης και ζήτησε να ξεκινήσει ο επονομαζόμενος γύρος της βασίλισσας ή dronningerunde, η διαδικασία δηλαδή που προηγείται του σχηματισμού κυβέρνησης.

Όλα τα κόμματα θα επισκεφθούν τη βασίλισσα για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των συνομιλιών για τον συνασπισμό, ρόλο που αναμένεται να λάβει η Μέτε Φρέντρικσεν.

Όπως είπε θα επιδιώξει ωστόσο να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας βάσης καλώντας για μία ακόμα φορά του Φιλελεύθερους να σκεφτούν τον σχηματισμό μιας ευρείας κυβέρνησης.

Η ίδια με ανάρτησή της ευχαρίστησε του ψηφοφόρους που την στήριξαν, γράφοντας απλά τη λέξη «Tak» δηλαδή «Ευχαριστώ».

Με πληροφορίες του BBC/Guardian/Politiken

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM