Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας

Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής. EPA/MOHAMMED SABER
0

Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν σήμερα δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή από τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες 43 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα από ισραηλινές σφαίρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες στους πέντε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από την παλαιστινιακή πλευρά κατά μήκος των 40 χιλιομέτρων του συνοριακού φράχτη, δίπλα στον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν στις 30 Μαρτίου αυτό που αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Από νωρίς το πρωί, νεαροί μετέφεραν ελαστικά σε απόσταση 500 μέτρων από τον φράχτη και ετοιμάζονταν να τους βάλουν φωτιά, να τα κυλήσουν προς τον ισραηλινό φράχτη και να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού για να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές από την άλλη πλευρά του συνόρου.

Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας είναι πρόσφυγες και η διαμαρτυρία έχει αναζωογονήσει τη διεκδίκηση εκ μέρους τους του δικαιώματος επιστροφής στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η διαμαρτυρία πρόκειται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα της «Νάκμπα» (Καταστροφής) κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον εκτοπισμό τους το 1948.

Μάλιστα φέτος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως στις 14 Μαΐου, την 70η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, θα αρχίσει η μετακόμιση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει το Ισραήλ επειδή χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και πως αναλαμβάνει τέτοια δράση μόνο όταν διαδηλωτές έρχονται υπερβολικά κοντά στον φράχτη, μερικοί απ' αυτούς κρατώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM