Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας

Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής. EPA/MOHAMMED SABER
0

Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν σήμερα δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή από τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες 43 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα από ισραηλινές σφαίρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες στους πέντε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από την παλαιστινιακή πλευρά κατά μήκος των 40 χιλιομέτρων του συνοριακού φράχτη, δίπλα στον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν στις 30 Μαρτίου αυτό που αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Από νωρίς το πρωί, νεαροί μετέφεραν ελαστικά σε απόσταση 500 μέτρων από τον φράχτη και ετοιμάζονταν να τους βάλουν φωτιά, να τα κυλήσουν προς τον ισραηλινό φράχτη και να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού για να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές από την άλλη πλευρά του συνόρου.

Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας είναι πρόσφυγες και η διαμαρτυρία έχει αναζωογονήσει τη διεκδίκηση εκ μέρους τους του δικαιώματος επιστροφής στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η διαμαρτυρία πρόκειται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα της «Νάκμπα» (Καταστροφής) κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον εκτοπισμό τους το 1948.

Μάλιστα φέτος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως στις 14 Μαΐου, την 70η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, θα αρχίσει η μετακόμιση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει το Ισραήλ επειδή χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και πως αναλαμβάνει τέτοια δράση μόνο όταν διαδηλωτές έρχονται υπερβολικά κοντά στον φράχτη, μερικοί απ' αυτούς κρατώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Η 73χρονη δηλώνει αποφασισμένη να βρει απαντήσεις για να θεραπευτεί - «Θέλω να επισκεφθώ τον πρώην σύζυγό μου για να έχω απαντήσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά πρέπει να τον κοιτάξω κατάματα»
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια του αφαιρέσουν τους τίτλους

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια πριν του αφαιρέσουν τους τίτλους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του στον βασιλιά Κάρολο, μετά την περιβόητη συνέντευξη του Άντριου το 2019 στο BBC, σχετικά με τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
THE LIFO TEAM
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM