Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας

Δακρυγόνα και πυρά από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής. EPA/MOHAMMED SABER
0

Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν σήμερα δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή από τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες 43 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα από ισραηλινές σφαίρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες στους πέντε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από την παλαιστινιακή πλευρά κατά μήκος των 40 χιλιομέτρων του συνοριακού φράχτη, δίπλα στον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν στις 30 Μαρτίου αυτό που αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Από νωρίς το πρωί, νεαροί μετέφεραν ελαστικά σε απόσταση 500 μέτρων από τον φράχτη και ετοιμάζονταν να τους βάλουν φωτιά, να τα κυλήσουν προς τον ισραηλινό φράχτη και να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού για να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές από την άλλη πλευρά του συνόρου.

Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας είναι πρόσφυγες και η διαμαρτυρία έχει αναζωογονήσει τη διεκδίκηση εκ μέρους τους του δικαιώματος επιστροφής στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η διαμαρτυρία πρόκειται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα της «Νάκμπα» (Καταστροφής) κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον εκτοπισμό τους το 1948.

Μάλιστα φέτος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως στις 14 Μαΐου, την 70η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, θα αρχίσει η μετακόμιση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει το Ισραήλ επειδή χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και πως αναλαμβάνει τέτοια δράση μόνο όταν διαδηλωτές έρχονται υπερβολικά κοντά στον φράχτη, μερικοί απ' αυτούς κρατώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM