Casa Fiat: Ένα μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο

Casa Fiat: Ένα μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο Facebook Twitter
0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο LAB71 Architetti ολοκλήρωσε το νέο μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο.  

Η Casa Fiat, είναι ένας εκθεσιακός χώρος μέσα στην Pinacoteca Agnelli με εμβαδόν 700 τετραγωνικά μέτρα και παρουσιάζει την ιστορία του Fiat 500 και τους δεσμούς του με την ιστορία και την κουλτούρα της Ιταλίας.

«Επιθυμούμε και στο σχέδιο να αφηγηθούμε την πιθανότητα μιας νέα οικολογικής ευαισθησίας, στην οποία μορφές της φύσης και επανακτημένα υλικά συνδυάζονται για να ζωντανέψουν νέους χώρους, ένα καινούργιο περιβάλλον όπου το φυσικό και το τεχνητό συγχωνεύονται σε μια απρόσμενη ισορροπία» υπογράμμισε ο Massimiliano Gotti Porcinari, επικεφαλής αρχιτέκτονας του LAB71 Architetti. Η Casa Fiat υλοποιήθηκε με πυρήνα το μόττο «Επαναχρησιμοποιώ, Μειώνω και Ανακυκλώνω».

   

Η Casa 500 σέβεται τον εσωτερικό χώρο όπως τον όρισε ο αρχικός σχεδιαστής του, ο Giacomo Matté-Trucco και την κατοπινή παρέμβαση από τον Renzo Piano. Οι αρχιτέκτονες διατήρησαν τον κεντρικό χώρο όσο πιο άδειο γινόταν. Στο κέντρο, μια μεγαλοπρεπής εγκατάσταση στο σχήμα ενός μεγάλου δέντρου από ανακτημένο ξύλο γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται η έκθεση.

Σε ένα βάθρο το οποίο ενώνεται με την εγκατάσταση απεικονίζοντας συμπαγείς «ρίζες», το ιστορικό μοντέλο Fiat 500. Κάτω από τα κλαδιά, δύο μεγάλοι σοφάδες, τετράγωνοι και αρθρωτοί, προσκαλούν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν λες και βρίσκονται σε λιβάδι.

   

Οι θεματικές της έκθεσης είναι οκτώ: Η «Κληρονομιά» επιτρέπει στους επισκέπτες να βυθιστούν σε φωτογραφίες και βίντεο που αναδεικνύουν τις τοποθεσίες, τους ανθρώπους και ιστορίες πίσω από το Fiat 500. Η «The Made of Italy» παρουσιάζει αντικείμενα που στο διάβα των χρόνων τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας χάρη στο ιταλικό ντιζάιν τους. Στη «Συλλογή Αφισών», αφίσες και διαφημιστικές φωτογραφίες του πρώτου Fiat 500 από τη δεκαετία του 1960. Στον «Ψηφιακό Πάγκο», δύο πολυμεσικές διαδραστικές οθόνες αφηγούνται με ταινίες το πώς εξιστορήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η ιστορία του Fiat 500. Οι «3 Γενιές» παρουσιάζουν την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Η «Σχέση με την Κοινωνία» παρουσιάζει φωτογραφίες από ιδιοκτήτες του Fiat 500 από όλον τον κόσμο. Το «Προβλέποντας το Μέλλον» είναι μια ενότητα στην οποία γίνεται αναδρομή της ιστορίας του χθες, του σήμερα και του αύριο με φόντο το εργοστάσιο Lingotto.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ