Brexit: Γαλλία και Γερμανία «αδειάζουν» με ειρωνεία την Τερέζα Μέι

Brexit: Γαλλία και Γερμανία «αδειάζουν» με ειρωνεία την Τερέζα Μέι Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας σχολίασαν σκωπτικά το αίτημα της Τερέζα Μέι για νέα αναβολή στο Brexit.

Οι υπουργοί ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

«Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit», πρόσθεσε.

Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: «Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα αναβολή στο Brexit ζητά η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο.

«Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά», ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

Η Μέι επέμεινε επίσης ότι η καλύτερη λύση είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM