Brexit: To αδιέξοδο παραμένει - H Βουλή απέρριψε όλες τις εναλλακτικές στη Συμφωνία Αποχώρησης

Brexit: To αδιέξοδο παραμένει - H Βουλή απέρριψε όλες τις εναλλακτικές στη Συμφωνία Αποχώρησης Facebook Twitter
0

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αφού καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι και τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά οκτώ προτάσεων για να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, οι βουλευτές εναντιώθηκαν στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν σημειωτέον οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε το ΗΒ να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.

Ακόμη, η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή του ΕΕ στην ενιαία αγορά -- συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων -- όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 273 υπέρ· η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία «Ενιαίας Αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά έναντι 261 υπέρ· η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ.

Το κοινοβούλιο «για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καθαρή πλειοψηφία» και να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις επιλογές που του προτάθηκαν, ήταν η αντίδραση του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, του Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Η θέση μας από νομική σκοπιά εξ ορισμού είναι ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε 11 ημέρες» χωρίς συμφωνία, υπενθύμισε.

Ο πολιτικός που είχε υποβάλει την πρόταση «Νορβηγία+», ο Νικ Μπόουλς, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του μετά την απόρριψη της εισήγησής του από τη Βουλή.

«Έδωσα τα πάντα για να προσπαθήσω να βρω έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούσε την οικονομική μας ισχύ και την πολιτική μας συνοχή» αλώβητες, είπε, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος.

«Παραδέχομαι ότι απέτυχα. Απέτυχα πάνω απ' όλα διότι το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», στηλίτευσε.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για τέταρτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Το αδιέξοδο για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει.

Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

Ενώ η κυβέρνηση και η Βουλή των Κοινοτήτων πασχίζουν ακόμη να λύσουν τον γρίφο του Μπρέξιτ, πολλές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM