Βρετανία: Συγγνώμη από τον πρώην υπουργό Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας

Βρετανία: Συγγνώμη από τον πρώην υπουργό Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας Facebook Twitter
0

Συγγνώμη για την ανεπαρκή προετοιμασία της Βρετανίας στην πανδημία του κορωνοϊού ζήτησε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ μιλώντας σε εξεταστική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι περίπου 227.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από επιπλοκές του κορωνοϊού σε έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη. Η τότε κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, κατηγορείται ακόμη ότι αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, ιδίως επειδή δεν έθεσε περιορισμούς στη μετακίνηση του πληθυσμού.

Η εξεταστική επιτροπή, που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, ξεκίνησε τις ακροάσεις της αυτόν τον μήνα και εστιάζει το ενδιαφέρον της σε πρώτη φάση στην κατάσταση ετοιμότητας των αρχών.

«Το κεντρικό λάθος που απέβη εις βάρος της βρετανικής απόκρισης, όπως συνέβη και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ήταν η ρητή απόφαση ότι δεν θα ήταν δυνατό να σταματήσει η εξάπλωση μιας νέας πανδημίας», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Υγείας τον Ιούνιο του 2021

Ως εκ τούτου, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, όπως «αποθέματα, τεστ, αντιικές θεραπείες και ιχνηλάτηση κρουσμάτων» δεν τέθηκαν σε προτεραιότητα και «αναγκαστήκαμε να τα θέσουμε σε εφαρμογή ξεκινώντας από το μηδέν όταν έφτασε η πανδημία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «λυπάμαι βαθιά για τον αντίκτυπο» αυτής της ανεπαρκούς προετοιμασίας.

«Αλλά καταλαβαίνω γιατί, ορισμένοι θα δυσκολευτούν να δεχτούν αυτή τη συγγνώμη από εμένα», τόνισε ο Χάνκοκ. Επίσης, ο πρώην υπουργός έκρινε «φρικτό» και το επίπεδο προετοιμασίας στο σύστημα κατ' οίκον νοσηλείας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διασφαλίσω ότι αυτή η έρευνα θα φτάσει εις βάθος και ότι στο εξής θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση μιας πανδημίας πολύ νωρίτερα». 

Πριν από τον Χάνκοκ, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και αξιωματούχοι του τομέα υγειονομικής περίθαλψης κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής. Ωστόσο, συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια που δεν ήταν μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν σε αυτό το πρώτο στάδιο της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM