Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει

Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει Facebook Twitter
EPA
0

Η χρήση μετρητών μειώνεται στη Βρετανία, αλλά η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει εκτοξευτεί και κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση, ούτε υπάρχει αιτιολογία για το πού πάνε τα χρήματα αυτά.

Μία ομάδα Βρετανών βουλευτών ανέφερε την Τετάρτη ότι «λείπουν γύρω στις 50 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά», και προέτρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει έρευνα.

Τα χρήματα είναι «κρυμμένα κάπου, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν γνωρίζει πού, ποιος ή το γιατί και δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη περιέργεια να μάθει. Πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για το πού βρίσκονται αυτά τα 50 δισ.», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων (PAC), που επιβλέπει τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ότι «οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στην τράπεζα γιατί επιθυμούν να κρατήσουν χαρτονομίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν», προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη δημόσια ζήτηση για χαρτονομίσματα.

Παρά την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί στις πιο προηγμένες οικονομίες μετά τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του 2018 για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα χαμηλότερα επιτόκια, ανέφερε η έκθεση, η οποία έχει μειώσει τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων που διατηρούνται στις τράπεζες.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση μετρητών ως αποθήκη αξίας, σε αντίθεση με συναλλακτικούς σκοπούς», δήλωσε η επικεφαλής ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας, Σάρα Τζον, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την κρίση του 2008 συνέβαλαν επίσης σε αυτό, πρόσθεσε.

Και παρότι υπήρξε ραγδαία μείωση στη ζήτηση μετρητών και κερμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ζήτηση έχει επανέλθει έκτοτε, με τους πολίτες να εκτιμάται ότι αποθηκεύουν ακόμα περισσότερα μετρητά στο σπίτι στον απόηχο της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι μέρος των «χαμένων» αυτών χρημάτων χρησιμοποιείται στη... σκιώδη οικονομία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ