Βρετανία: Έκλεισε η συμφωνία Συντηρητικών - DUP για στήριξη της κυβέρνησης Μέι

Βρετανία: Έκλεισε η συμφωνία Συντηρητικών - DUP για στήριξη της κυβέρνησης Μέι Facebook Twitter
0

Οι Συντηρητικοί κατέληξαν σε συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), για στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, υπέγραψαν πριν από λίγο τη συμφωνία, η οποία έκλεισε ύστερα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, αφότου οι εκλογές δεν έδωσαν αυτοδυναμία στη Μέι. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην οικονομική στήριξη της Βόρειας Ιρλανδίας και το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, οι 10 βουλευτές του δεξιού DUP θα παρέχουν στήριξη στους Συντηρητικούς σε σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά δεν θα υπάρξει επίσημος συνασπισμός.

Αυτοί οι 10 βουλευτές, προστιθέμενοι στους 318 των Συντηρητικών σχηματίζουν πλειοψηφία 328 βουλευτών, σε σύνολο 650.

Σε ανακοίνωσή της μετά την επίτευξη συμφωνίας, η Μέι είπε πως το DUP συμφώνησε να υποστηρίξει την βρετανική κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και για όλα τα νομοσχέδια που θα αφορούν το Brexit και την εθνική ασφάλεια.

Ακόμα, η βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 29 Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία. «Η συμφωνία καθιστά σαφές ότι παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας ως προς την Συμφωνία του Μπέλφαστ και τις διάδοχές της και ως προς την άσκηση της διακυβέρνησης προς τον συμφέρον όλων των μερών της κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας», σύμφωνα με τη Μέι.

Από την πλευρά του το DUP επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να υποστηρίξει την Τερέζα Μέι και ως προς το νομοθετικό έργο που αφορά το Brexit όσο και την εθνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα λάβει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες κατά την διάρκεια των δύο προσεχών ετών.

«Αυτά τα χρήματα θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και τις επενδύσεις σε νέες υποδομές, καθώς και το μέλλον των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης», δήλωσε η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η συμφωνία ισχύει για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο και θα διασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ