Βρετανία: «Βραχιολάκι» σε κλέφτες, διαρρήκτες και ληστές μετά την αποφυλάκιση

Βρετανία: «Βραχιολάκι» σε κλέφτες, διαρρήκτες και ληστές μετά την αποφυλάκιση Facebook Twitter
Getty Images
0

Κλέφτες, διαρρήκτες και ληστές στη Βρετανία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν βραχιόλι εντοπισμού μετά την αποφυλάκισή τους σε μία προσπάθεια για να αποτραπεί η τέλεση νέων αδικημάτων.

Οι παραβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τη συσκευή έως και δώδεκα μήνες μετά την αποφυλάκισή τους σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο συμμετέχουν και οι αστυνομικές δυνάμεις μίας σειράς κομητειών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η δυνατότητα εντοπισμού αναμένεται να αποτρέψει την τέλεση νέων αδικημάτων.

Όπως μεταδίδει το BBC, περίπου 250 άτομα που έχουν περάσει ήδη έναν χρόνο στη φυλακή αναμένεται να φέρουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι για τους πρώτους έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή τους.

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι συγκαταλέγεται στους όρους αποφυλάκισης. Η αστυνομία θα είναι σε θέση να διασταυρώσει τα δεδομένα από το GPS με αναφορές από νέες κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις και να εξακριβώσει αν κάποιοι από τους αποφυλακισμένους βρίσκονταν στην περιοχή τέλεσης των νέων αδικημάτων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ο αριθμός των ληστειών και των διαρρήξεων στην Αγγλία και στην Ουαλία μειώθηκε καθώς περισσότερα άτομα έμειναν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον Kit Malthouse, υπουργό Εγκλήματος και Αστυνόμευσης, τα επίπεδα εγκληματικότητας αναμένεται να επανέλθουν εκεί που βρίσκονταν πριν την πανδημία και ως εκ τούτου το πρόγραμμα αυτό είναι «σημαντικό». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως βοηθάμε αυτούς τους παραβάτες να επανέλθουν στην ευπρέπεια και στην εντιμότητα».

«Πιστεύουμε πως με την εικοσιτετράωρη εποπτεία, μέσω αυτής της συσκευής στον αστράγαλό τους, θα τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι παρακολουθούνται αποτελεσματικά και έτσι θα διαλέξουν να κάνουν κάτι άλλο, πέρα από το να επιστρέψουν στην εγκληματική δράση.»

«Πρόκειται για μία αυστηρή επιτήρηση που θα πραγματοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει στο παρελθόν και πιστεύουμε πως θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.»

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης περισσότεροι από τους μισούς από όσους έχουν καταδικαστεί για κλοπές, μέσα σε έναν χρόνο από την αποφυλάκισή τους, τελούν νέα αδικήματα. Το κόστος των αδικημάτων αυτών υπολογίζεται σε 4,8 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Περίπου το 79% των κλοπών και το 62% των ληστειών δεν διαλευκαίνονται σε αντίθεση με το 24% όλων των άλλων υποθέσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ