Η τοπική κυβέρνηση στο Μανάους της Αμαζονίας στη Βραζιλία διέταξε να κλείσουν τα σχολεία και να  ανασταλεί η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών μετά τη δολοφονία φερόμενου ηγέτη καρτέλ ναρκωτικών από την αστυνομία.

 

Σε όλη την πόλη έχουν ξεκινήσει αναταραχές με τις συμμορίες να ορκίζονται αντίποινα. 

 

Δεκάδες λεωφορεία, δημόσια κτίρια, τράπεζες και ιδιωτικά οχήματα στο Μανάους έχουν βρεθεί στο έλεος των συμμοριών. Είκοσι ένα οχήματα κάηκαν και ο Κυβερνήτης Γουίλσον Λίμα την Κυριακή ζήτησε την βοήθεια της εθνικής φρουράς.

 

Το κύμα αυτό βίας επίσης ανέκοψε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

 

Αξιωματούχοι στο Manaus, όπου εμφανίστηκε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού το 2020, έκλεισαν τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς υπήρξαν φόβοι για επιθέσεις. Εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν την Τρίτη.

 

Χθες το μεσημέρι, η κυκλοφορία των λεωφορείων αποκαταστάθηκε σταδιακά, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα σταματήσει ξανά το βράδυ.

 

Ο υπουργός Ασφαλείας της πολιτείας του Αμαζονίου, Λουίσμαρ Μπονέιτς, δήλωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν με διαταγή που ήρθε από τη φυλακή ως απάντηση στο θάνατο του φερόμενου λαθρεμπορίου Erick Batista Costa, γνωστού ως «Dadinho».

 

Ο Dadinho σκοτώθηκε από την αστυνομία το Σάββατο το βράδυ κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη γειτονιά Redençao, δυτικά του Manaus, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

 

Την Κυριακή, οι συμμορίες έριξαν βόμβες μολότοφ σε σταθμούς λεωφορείων και τράπεζες και έκαψαν επίσης ελαστικά, όπως έδειξαν πλάνα, που προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Φοβούμενοι τις επιθέσεις, οι καταστηματάρχες σφράγισαν τα μαγαζιά τους.

 

Επίσης, μέλη των συμμοριών πυροβόλησαν στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος κοντά στο λιμάνι του Μανάους, όπως ανέφερε η εφημερίδα O Globo. Πρόσθεσε δε, ότι ένας άνδρας εισέβαλε και έριξε χειροβομβίδα, η οποία ωστόσο δεν «έσκασε». Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

 

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 29 άτομα, ύποπτα για τις επιθέσεις, ανέφερε η γραμματεία ασφαλείας. Από αυτούς, 27 συμμετείχαν άμεσα στη βία και οι άλλοι δύο στον σχεδιασμό των επιθέσεων.

 

Οι κάτοικοι του Μανάους δηλώνουν όμηροι μέσα στα σπίτια τους και φοβούνται να βγουν έξω εξαιτίας απειλών που κυκλοφορούν στα social media, που φέρονται να προέρχονται από τη συμμορία που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

 

«Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η αστυνομία βρίσκεται στους δρόμους για να εγγυηθεί την ασφάλεια» απαντά η αστυνομία.

 

Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο Μανάους, αλλά συνέβησαν επίσης στους δήμους Parintins και Careiro Castanho.

 

Με πληροφορίες του Guardian/O Globo