Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει καλυφθεί από καπνό, καταγράφοντας χθες την χειρότερη ποιότητα αέρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Οι πόλεις στις ανατολικές ΗΠΑ έχουν «χαθεί» μέσα στον καπνό λόγω των πυρκαγιών, που μαίνονται αρκετές χιλιάδες μίλια μακριά.

 

Κρατικοί αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη συστήνουν στα ευάλωτα άτομα, π.χ με άσθμα και καρδιακές παθήσεις, να αποφεύγουν την έντονη εξωτερική δραστηριότητα καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση ανέβηκε στα επίπεδα που καταγράφονται στη Λίμα στο Περού και την Καλκούτα της Ινδίας, την χειρότερη πόλη στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας του αέρα.

 

Ο καπνός από περισσότερες από 80 μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στα δυτικά των ΗΠΑ έχει κάνει τον ουρανό θολό και την ποιότητα του αέρα πολύ κακή στις πόλεις της ανατολικής ακτής, όπως η Φιλαδέλφεια, η Ουάσιγκτον, το Πίτσμπουργκ και η Νέα Υόρκη.

 

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εικόνα ενός «κόκκινου ήλιου» στον ουρανό, μια ασυνήθιστη απόχρωση λόγω της κάκιστης ποιότητας του αέρα.

 

Την Τετάρτη το πρωί, ο δείκτης ποιότητας του αέρα αυξήθηκε στο 157 στο Μανχάταν, πολύ πάνω από το όριο των 100, κάτι που θεωρείται απειλητικό για την υγεία. 

 

Στα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνονται έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, αν και ακόμη και υγιείς άνθρωποι εκτός αυτών των ομάδων μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην αναπνοή, ερεθισμό του λαιμού και καταρροή όταν εκτίθενται σε τόσο κακή ποιότητα αέρα, προειδοποιούν οι εδικοί.

 

«Νομίζω ότι είναι ασυνήθιστο να έχουμε τέτοιου είδους ομίχλη, δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τζορτζ Πάπας, καθηγητής γης και περιβαλλοντικών μελετών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Montclair.

 

Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορούσε να δει το Μανχάταν από το νέο του γραφείο στο Τζέρσεϋ. «Από εδώ μπορείς να βλέπεις σχεδόν πάντα τον ορίζοντα. Τουλάχιστον μια φιγούρα. Αυτό, όμως, είναι πρωτοφανές» είπε.

 

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν πως ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει διογκωθεί στον Καναδά και φτάνει μέχρι τα ανατολικά, βυθίζοντας πολιτείες όπως η Μινεσότα σε ανθυγιεινές συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Οι άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν εύκολα μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης που εκπέμπονται από καύση δέντρων, γνωστά ως PM2.5, σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά τα σωματίδια PM2.5 μπορούν, κατά την εισπνοή, να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που ο καπνός από τεράστιες πυρκαγιές στα δυτικά των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει 2.000 μίλια ανατολικά, με τις δυτικές πολιτείες να καίγονται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή.

 

Ο καπνός αναμένεται να υποχωρήσει από την Νέα Υόρκη τις επόμενες ημέρες, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών τους επόμενους μήνες, με τις δυτικές πολιτείες να πλήττονται χειρότερα.

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Guardian