ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Το Βερολίνο σταματά τη φωταγώγηση 200 μνημείων & κτηρίων για εξοικονόμηση ενέργειας

Το Βερολίνο σταματά τη φωταγώγηση 200 μνημείων & κτηρίων για εξοικονόμηση ενέργειας Facebook Twitter
0

To Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει το σκοτάδι πολλά μνημεία και ιστορικά κτήρια, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω φόβων για ελλείψεις το χειμώνα. 

Μετά το Ανόβερο που έγινε η πρώτη γερμανική μεγαλούπολη που ανακοίνωσε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, το Βερολίνο αποφάσισε να βάλει τέλος στη φωταγώγηση τουλάχιστον 200 εμβληματικών κτηρίων -μεταξύ αυτών η Στήλη της Νίκης στο Τιερκάρτεν, το ανάκτορο του Σαρλότενμπουργκ, το δημαρχείο.

Berlin turns off the lights in a bid to save energy Facebook Twitter
«Σβηστή» και η Στήλη της Νίκης - Φωτ.: DPA

«Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών από τη Ρωσία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας όσο το δυνατόν πιο συνετά μπορούμε» σημείωσε η Μπετίνα Γιαράς, γερουσιάστρια περιβάλλοντος στο Βερολίνο. 

Η γερμανική πρωτεύουσα θα εξοικονομήσει έτσι ενέργεια από τη χρήση 1.400 προβολέων για τη φωταγώγηση των τοποσήμων αυτών. 

Berlin turns off the lights in a bid to save energy Facebook Twitter
Στο σκοτάδι ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου με φόντο τον τηλεοπτικό πύργο στην Αλεξάντερπλατς - Φωτ.: ΕΡΑ
Berlin turns off the lights in a bid to save energy Facebook Twitter
Χωρίς φωταγώγηση και το έφιππο άγαλμα του Κάιζερ Βίλχελμ μπροστά από το Παλιό Παλάτι στο Πότσνταμ - Φωτ.: ΕΡΑ

Ωστόσο, θα χρειαστούν εβδομάδες ώστε να απενεργοποιηθούν οι αυτόματοι μηχανισμοί που ευθύνονται για τη φωταγώγηση εκατοντάδων σημείων. 

O πρώτος πολίτης της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ προσπάθησε να δώσει το καλό παράδειγμα, ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα πως η επίσημη προεδρική κατοικία, το ανάκτορο Bellevue δε θα φωταγωγείται τις νύχτες, πλην ειδικών εξαιρέσεων -όπως επίσημες επισκέψεις. 

Berlin turns off the lights in a bid to save energy Facebook Twitter
Στο σκοτάδι η προεδρική κατοικία, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Σταϊνμάιερ - Φωτ.: DPA

Χθες, το Ανόβερο ανακοίνωσε πως κλείνει την κεντρική θέρμανση και στρέφεται στο κρύο νερό σε όλα τα δημόσια κτήρια, λόγω της κρίσης του ρωσικού φυσικού αερίου. 

Berlin turns off the lights in a bid to save energy Facebook Twitter
Σκοτάδι στον καθεδρικό του Βερολίνου - Φωτ.: DPA

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει μειώσει δραματικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, έναν από τους βασικούς πελάτες της, στο πλαίσιο των αντίμετρων της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις. 

Τη Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του, εντείνοντας τους φόβους για ενεργειακές ελλείψεις το χειμώνα. 

Με πληροφορίες από Euronews 

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω “αμυντικά μέτρα” για να προστατεύσει τα συμφέροντά του από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση
NEWSROOM