Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει επίθεση «μισθοφόρων» εναντίον του στρατού

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει επίθεση «μισθοφόρων» εναντίον του στρατού Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι ο στρατός απώθησε μια«τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής βάσης που πραγματοποιήθηκε από «μισθοφόρους», ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν σήμερα να καταζητούνται.

 

Η επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενισχύει τους φόβους για νέες βιαιότητες στη Βενεζουέλα. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση ενώ οι σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο τεταμένες.

 

«Μια εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, στη Βαλένσια (180 χλμ. δυτικά του Καράκας), εξήγησε χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζει διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.

 

Ο ίδιος απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» για την κίνηση αυτή και έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση» χρηματοδοτημένη, όπως είπε, από την Μπογοτά και το Μαϊάμι.

 

Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν και οκτώ συνελήφθησαν, δήλωσε ακόμη ο Μαδούρο προσθέτοντας πως η επίθεση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και συγχαίροντας τις ένοπλες δυνάμεις για την «άμεση αντίδρασή» τους.

 

Ένας αξιωματικός, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε λιποτάκτης, περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. «Δίνει πληροφορίες», όπως και οι επτά συγκρατούμενοί του, συνέχισε.

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να πάρει μερικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις».

 

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου ως δράστη της επίθεσης, αναφέροντας πως πρόκειται για έναν «χαμηλόβαθμο αξιωματικό που είχε αποταχθεί από τον στρατό πριν από τρία χρόνια για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και είχε καταφύγει στο Μαϊάμι.

 

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», δηλαδή τις ΗΠΑ.

 

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ζήτησε «την αλήθεια» γι' αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM