Βενεζουέλα: Η Συντακτική Συνέλευση του Μαδούρο ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία

Βενεζουέλα: Η Συντακτική Συνέλευση του Μαδούρο ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία Facebook Twitter
EPA/AVN
1

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που εξελέγη έπειτα από αίτημα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανέλαβε χθες την εξουσία του Κοινοβουλίου της χώρας να θεσπίζει νόμους.


Η Συνέλευση των 545 μελών ανακοίνωσε, εκδίδοντας επίσημο διάταγμα, ότι αποφάσισε να «αναλάβει την εξουσία να νομοθετεί επί των θεμάτων που στοχεύουν άμεσα στην εγγύηση της διατήρησης της ειρήνης, της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας, του κοινωνικού- οικονομικού συστήματος, των αγαθών του Κράτους και της υπερίσχυσης των δικαιωμάτων των Βενεζουελάνων».

Η Συντακτική Συνέλευση εξελέγη τον Ιούλιο με αποστολή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια απόπειρα του προέδρου Μαδούρο να καταργήσει το Κοινοβούλιο, στο οποίο οι αντίπαλοί του διέθεταν την πλειοψηφία.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την «αρπαγή της εξουσίας»

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας από τη Συντακτική Συνέλευση.


«Αυτή η αρπαγή εξουσίας έχει στόχο να παραγκωνιστεί η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση από μια αυταρχική επιτροπή που θα δρα υπεράνω του νόμου», υποστήριξε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε επίσης ότι καθώς «το καθεστώς του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν μια αυταρχική δικτατορία, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής ισχύος στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια