Βενεζουέλα: Η χώρα όπου το να φουλάρεις το ρεζερβουάρ κοστίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσίχλες

Βενεζουέλα: Η χώρα όπου το να φουλάρεις το ρεζερβουάρ κοστίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσίχλες Facebook Twitter
3

Η πολύ φθηνή βενζίνη της Βενεζουέλας ίσως να είναι σε λίγο παρελθόν, αν ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο αποφασίσει ότι η αύξηση της τιμής είναι ένας καλός τρόπος να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Στη χώρα με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η τιμή της βενζίνης είναι μόλις στα 0,05 δολάρια το λίτρο, φουλάρεις δηλαδή με 70 λεπτά, τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι στα ύψη ή υπάρχει έλλειψη σε αυτά, ακόμη και στο χαρτί τουαλέτας.

«Καθώς διαθέτουμε άφθονο πετρέλαιο, οι πολίτες της Βενεζουέλας θα πρέπει να έχουν ένα ειδικό πλεονέκτημα στην τιμή των υδρογονανθράκων σε σχέση με τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, όπως αναδημοσιεύει από την Ουάσιγκτον Ποστ, η Ναυτεμπορική. «Πρέπει όμως να αποτελεί πλεονέκτημα, όχι ζημιά - όπως συμβαίνει όταν το φιλοδώρημα που αφήνουμε [στον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων] είναι μεγαλύτερο από το κόστος του ανεφοδιασμού», σημείωσε.

Η Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι χαρίζει κάθε χρόνο γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σε βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα καύσιμα με αποτέλεσμα ο κρατικός όμιλος των πετρελαιοειδών να λειτουργεί με δανεικά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θεωρούν τη φθηνή βενζίνη ως αναφαίρετο δικαίωμα τους. Σε προηγούμενη προσπάθεια το 1989 για αύξηση των τιμών, το αποτέλεσμα ήταν ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM
Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
"O κρατικός όμιλος των πετρελαιοειδών λειτουργεί με δανεικά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θεωρούν τη φθηνή βενζίνη ως αναφαίρετο δικαίωμα τους." Εκεί πιστεύουν ότι έχουν δωρεάν (σχεδόν) βενζίνη, εδώ πιστεύουμε ότι έχουμε δωρεάν παιδεία/υγεία. Τίποτα δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο απο το υπαρκτό κόστος παραγωγής. Το κόστος πληρώνεται ή όταν βάζεις βενζίνη ή όταν πληρώνεις φόρους... Και τα δάνεια αυτοί θα τα πληρώσουν. Αλλά όσο οι πολιτικοί εκλέγονται οπότε όλα οκ και ας μην βρίσκουν φαγητό.