Βενεζουέλα: Η χώρα όπου το να φουλάρεις το ρεζερβουάρ κοστίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσίχλες

Βενεζουέλα: Η χώρα όπου το να φουλάρεις το ρεζερβουάρ κοστίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσίχλες Facebook Twitter
3

Η πολύ φθηνή βενζίνη της Βενεζουέλας ίσως να είναι σε λίγο παρελθόν, αν ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο αποφασίσει ότι η αύξηση της τιμής είναι ένας καλός τρόπος να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Στη χώρα με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η τιμή της βενζίνης είναι μόλις στα 0,05 δολάρια το λίτρο, φουλάρεις δηλαδή με 70 λεπτά, τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι στα ύψη ή υπάρχει έλλειψη σε αυτά, ακόμη και στο χαρτί τουαλέτας.

«Καθώς διαθέτουμε άφθονο πετρέλαιο, οι πολίτες της Βενεζουέλας θα πρέπει να έχουν ένα ειδικό πλεονέκτημα στην τιμή των υδρογονανθράκων σε σχέση με τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, όπως αναδημοσιεύει από την Ουάσιγκτον Ποστ, η Ναυτεμπορική. «Πρέπει όμως να αποτελεί πλεονέκτημα, όχι ζημιά - όπως συμβαίνει όταν το φιλοδώρημα που αφήνουμε [στον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων] είναι μεγαλύτερο από το κόστος του ανεφοδιασμού», σημείωσε.

Η Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι χαρίζει κάθε χρόνο γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σε βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα καύσιμα με αποτέλεσμα ο κρατικός όμιλος των πετρελαιοειδών να λειτουργεί με δανεικά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θεωρούν τη φθηνή βενζίνη ως αναφαίρετο δικαίωμα τους. Σε προηγούμενη προσπάθεια το 1989 για αύξηση των τιμών, το αποτέλεσμα ήταν ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Διεθνή / Εξαφάνιση Ισπανού επιχειρηματία στη Μεσόγειο: «Έχουμε ελπίδες να βρεθεί», λέει ο γιος του 66χρονου

Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του προς την Πύλο, στο ιστιοπλοϊκό τους, όταν ο ίδιος λόγω ενός ατυχήματος βρέθηκε στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΕ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Γαλλία: Θέλει να περιορίσει τις προμήθειες της Ουκρανίας από χώρες εκτός ΕΕ με ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Γαλλία πιέζει πλέον για τον χρονικό περιορισμό αυτών των εξαιρέσεων, επιδιώκοντας μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να κατευθυνθεί στην εγχώρια και ενδεχομένως τη γαλλική αμυντική βιομηχανία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ

Διεθνή / Το Ιράν επιδιώκει να ποινικοποιήσει κάθε επαφή με ξένα μέσα ενημέρωσης

Ακόμη και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που το ιρανικό καθεστώς θεωρεί ότι «χρηματοδοτούνται» από άλλη χώρα, όπως το Instagram και το X, θα μπορούσαν να εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Διεθνή / Ρωσία: Πιέσεις σε πολίτες να υπογράψουν στρατιωτικά συμβόλαια ενόψει νέας επιστράτευσης

Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι οι ρωσικές αρχές προετοιμάζουν νέο κύμα επιστράτευσης
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
"O κρατικός όμιλος των πετρελαιοειδών λειτουργεί με δανεικά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θεωρούν τη φθηνή βενζίνη ως αναφαίρετο δικαίωμα τους." Εκεί πιστεύουν ότι έχουν δωρεάν (σχεδόν) βενζίνη, εδώ πιστεύουμε ότι έχουμε δωρεάν παιδεία/υγεία. Τίποτα δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο απο το υπαρκτό κόστος παραγωγής. Το κόστος πληρώνεται ή όταν βάζεις βενζίνη ή όταν πληρώνεις φόρους... Και τα δάνεια αυτοί θα τα πληρώσουν. Αλλά όσο οι πολιτικοί εκλέγονται οπότε όλα οκ και ας μην βρίσκουν φαγητό.