Βασίλισσα Ελισάβετ: «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» και όλα αλλάζουν

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο της Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Από τότε που ανέβηκε στο θρόνο το 1952, η βασίλισσα Ελισάβετ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, συνομίλησε με 15 πρωθυπουργούς και 13 προέδρους των ΗΠΑ, ηγήθηκε 53 χωρών της Κοινοπολιτείας και γνώρισε 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Ωστόσο, πριν από λίγο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωστοποίησαν την είδηση του θανάτου της και ακολουθεί μία σειρά από διαδοχικές εξελίξεις, που ορίζει το πρωτόκολλο.

Καταρχάς, γίνεται επίσημο blackout στα social media και απαγόρευση των retweet καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης με την ονομασία «London Bridge».

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τα social media, αλλάζει σε μαύρο το φόντο η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας με μια λιτή ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας.

Από την άλλη, η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (gov.uk) καθώς και οι λοιποί κυβερνητικοί ιστότοποι φέρουν πλέον ένα πένθιμο banner στην κορυφή τους.

Δεν δημοσιεύεται μη επείγον περιεχόμενο ενώ τα retweets απαγορεύονται ρητά - εκτός αν απομακρυνθούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

H κηδεία της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά όχι και αργία.

Κατά τη νεκρική πομπή, το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ όπου θα τοποθετηθεί σε βάθρο και θα παραμείνει ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα για 23 ώρες ημερησίως και τρεις ημέρες.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται τηλεφωνικώς από έναν υπάλληλο πως «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ενώ ο θάνατός της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως και έγινε ανακοινώθηκε με έκτακτο δελτίο από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η D-Day

Εσωτερικά, η μέρα θανάτου της βασίλισσας αναφέρεται ως «D-day» και κάθε μέρα που περνά έως την κηδεία θα παίρνει τον αντίστοιχο αριθμό, «D+1», «D+2» κ.ο.κ. 

Ο βασιλικός οίκος εκδίδει μια «επίσημη ειδοποίηση» με την οποία γνωστοποιεί την είδηση στο κοινό.

Οι μόνιμοι γραμματείς των υπουργείων κοινοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο την είδηση στους υπουργούς τους. Όπως επιτάσσει η οδηγία, πρέπει να πουν: «Μόλις πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». 

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επίσης ένα e-mail από τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο γράφει «Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας ενημερώνω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ κυματίζουν μεσίστιες. 

Με πληροφορίες του Politico/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ