Αυτόχθονες μηνύουν τους New York Times για «συκοφαντική» αναφορά περί εθισμού στην πορνογραφία

Φυλή του Αμαζονίου μηνύει τους New York Times για «συκοφαντική» αναφορά περί εθισμού στην πορνογραφία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Μήνυση για δυσφήμιση κατέθεσε η φυλή Marubo του Αμαζονίου κατά των New York Times, υποστηρίζοντας ότι δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την πρόσφατη πρόσβασή της στο διαδίκτυο οδήγησε σε «παγκόσμια διασυρμό» και ψευδείς αναφορές περί εθισμού των μελών της στην πορνογραφία.

Στην αγωγή κατονομάζονται επίσης οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες TMZ και Yahoo, με την κατηγορία ότι συνέβαλαν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με δημοσιεύματα που – όπως αναφέρεται – «χλεύαζαν τη νεότητά τους» και «παραποιούσαν τις παραδόσεις τους».

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη επισημαίνει ότι το ρεπορτάζ των NYT περιέγραφε τη φυλή ως «ανίκανη να διαχειριστεί τη βασική έκθεση στο διαδίκτυο» και υπογράμμιζε «τους ισχυρισμούς ότι η νεότητά τους είχε κατακλυστεί από την πορνογραφία». Οι Marubo, μια κοινότητα περίπου 2.000 ατόμων, διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε εννέα μήνες αφότου η φυλή απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink της SpaceX. Σύμφωνα με το κείμενο των NYT, η Marubo «αντιμετωπίζει ήδη τις ίδιες προκλήσεις που βασανίζουν τα αμερικανικά νοικοκυριά εδώ και χρόνια», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται «έφηβοι κολλημένοι σε τηλέφωνα», «βίαια βιντεοπαιχνίδια» και «ανήλικοι που παρακολουθούν πορνογραφία».

Το άρθρο αναφερόταν επίσης σε έναν ηγέτη της κοινότητας που περιγράφεται ως «σφοδρός επικριτής του διαδικτύου» και ο οποίος ήταν «ιδιαίτερα αναστατωμένος από την πορνογραφία», καθώς είχε ενημερωθεί για «πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά» μεταξύ νέων ανδρών της φυλής.

Ωστόσο, οι NYT υπερασπίζονται το ρεπορτάζ, δηλώνοντας πως δεν ανέφεραν ποτέ ότι κάποιο μέλος της φυλής ήταν εθισμένο στην πορνογραφία. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της εφημερίδας ανέφερε: «Οποιαδήποτε δίκαιη ανάγνωση αυτού του άρθρου δείχνει μια ευαίσθητη και λεπτομερή εξερεύνηση των πλεονεκτημάτων και των επιπλοκών της νέας τεχνολογίας σε ένα απομακρυσμένο χωριό ιθαγενών με μια περήφανη ιστορία και ανέγγιχτο πολιτισμό. Σκοπεύουμε να αμυνθούμε σθεναρά ενάντια στην αγωγή».

Η αντίδραση στις πληροφορίες του αρχικού άρθρου υπήρξε άμεση και εκτεταμένη, με δεκάδες ιστότοπους ανά τον κόσμο να αναπαράγουν τον ισχυρισμό περί εθισμού στην πορνογραφία, με πιο χαρακτηριστικό τον τίτλο του TMZ. Ως απάντηση, οι NYT δημοσίευσαν δεύτερη αναφορά μία εβδομάδα αργότερα, υπό τον τίτλο: «Όχι, μια απομακρυσμένη φυλή του Αμαζονίου δεν εθίστηκε στην πορνογραφία», στην οποία τονιζόταν ότι «περισσότεροι από 100 ιστότοποι σε όλο τον κόσμο» είχαν διαδώσει ψευδείς τίτλους για το θέμα.

Παρά τις διευκρινίσεις, η αγωγή επιμένει ότι το αρχικό δημοσίευμα είχε ήδη «απεικονίσει τους Marubo ως μια κοινότητα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη βασική έκθεση στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας τους ισχυρισμούς ότι η νεολαία τους είχε κατακλυστεί από την πορνογραφία».

Οι ενάγοντες είναι ο ηγέτης της κοινότητας Enoque Marubo και η Βραζιλιάνα ακτιβίστρια Flora Dutra, οι οποίοι βοήθησαν στη διανομή των 20 κεραιών Starlink - συνολικής αξίας 15.000 δολαρίων - στη φυλή. Όπως δήλωσαν στο δικαστήριο, το άρθρο των NYT προκάλεσε «μια παγκόσμια καταιγίδα στα μέσα ενημέρωσης» που τους εξέθεσε σε «ταπείνωση, παρενόχληση και ανεπανόρθωτη βλάβη στη φήμη και την ασφάλειά τους».

Το ρεπορτάζ του TMZ περιλάμβανε επίσης βίντεο με τη διανομή των κεραιών από τους Marubo και Dutra, τα οποία - σύμφωνα με την αγωγή - «δημιούργησαν την αδιαμφισβήτητη εντύπωση ότι είχαν εισαγάγει επιβλαβές, σεξουαλικά άσεμνο υλικό στην κοινότητα και διευκόλυναν την υποτιθέμενη ηθική και κοινωνική παρακμή».

Με πληροφορίες από BBC

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ