Αυτοδίδακτος χάκερ από την Κύπρο εκδόθηκε στις ΗΠΑ για «εγκλήματα στον κυβερνοχώρο»

Αυτοδίδακτος χάκερ από την Κύπρο εκδόθηκε στις ΗΠΑ για «εγκλήματα στον κυβερνοχώρο» Facebook Twitter
Αυτοδίδακτος χάκερ ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδίδεται στις ΗΠΑ
0

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο 21χρονος Κύπριος χάκερ Τζόσουα Επιφανίου μετά από αμερικανικό αίτημα για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 21χρονος σήμερα Επιφανίου ήταν γνωστός στον κυβερνοχώρο με τα ψευδώνυμα «charySQX» και «Γιώργος Πέτρου».  Οι αρχές τον κατηγορούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, για παραβιάσεις βάσεων δεδομένων και ηλεκτρονικούς εκβιασμούς κατά αμερικανικών εταιρειών.

Στη σχετική δικογραφία, που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρεται ότι ο νεαρός χάκερ παραβίασε τον Οκτώβριο του 2014 τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας δωρεάν παροχής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Armor Games.

Στη συνέχεια φέρεται, μέσω email, να ζήτησε από τον επικεφαλής τεχνικό της ιστοσελίδας την πληρωμή λύτρων αξίας 1.500 δολαρίων σε bitcoin, προκειμένου να μην δημοσιεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που είχε αποσπάσει. Στην ίδια αναφορά φέρεται να υποστήριξε πως έχει στην κατοχή του πρόσβαση σε δεδομένα 450.000 χρηστών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνήγοροί του προσπάθησαν να φρενάρουν τη διαδικασία έκδοσης υποστηρίζοντας πως ο νεαρός χάκερ πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ.

Πρόσθεσαν δε ότι όταν συνέβησαν όλα όσα του καταλογίζουν ήταν μόλις 15 ετών και δεν μπορούσε να συλλάβει τη βαρύτητα των ενεργειών του.

Αυτοδίδακτος στους υπολογιστές και δίχως απολυτήριο Λυκείου, ο Επιφανίου μεγάλωσε χωρίς τον Κύπριο πατέρα του και διέκοψε τη φοίτησή του στην προτελευταία τάξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας για να συνδράμει τη Φιλιππινέζα μητέρα του, υπάλληλο σούπερ μάρκετ, στα οικογενειακά έξοδα.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2017 ως ύποπτος για επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης στο δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cablenet στην Κύπρο.

Προφυλακίσθηκε για αρκετούς μήνες και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους καταβάλλοντας εγγύηση αλλά σύντομα συνελήφθη ξανά. 

«Αν τον στείλετε στην Αμερική, θα είναι ολομόναχος. Δεν έχει κανέναν συγγενή εκεί», είπαν αλλά δεν εισακούστηκαν και στις 17 Ιουλίου, η πτήση του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Ο Τζόσουα Επιφανίου έγινε ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδίδεται από τη χώρα του στις ΗΠΑ.

Ο νεαρός Κύπριος απειλείται με ποινή 20ετούς κάθειρξης, εφόσον κριθεί ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο.

Με πληροφορίες της Καθημερινής

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM