Αυστρία: Στους ακροδεξιούς τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας

Αυστρία: Στους ακροδεξιούς τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας Facebook Twitter
O νέος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς (δεξιά) μαζί μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου και το υπουργείο Αθλητισμού και Δημοσίων Υπαλλήλων.
2

Εκπρόσωπος του αυστριακού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε ότι, με βάση τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) θα λάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας.

Ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, ο Μάριο Κούνασεκ  υπουργός Άμυνας, ενώ η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, παίρνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεαρός ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), θα είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, ενώ ο επικεφαλής της ακροδεξιάς, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, θ' αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου καθώς και το υπουργείο Αθλητισμού και Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια Ε.Ε., την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του συντηρητικού OVΡ και του αντιμεταναστευτικού FPO, το οποίο έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ των στόχων του την χαλάρωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

«Όχι» σε δημοψήφισμα για την έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τη συζήτηση για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί μια απόφαση για το ποιος θα μπορεί να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.

Ο Κουρτς παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, στη Βιέννη.

Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων τους, ο Στράχε είπε ότι το FPO συμφώνησε να μην προωθήσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν αιτήματος του OVP, «το θέμα της εξόδου από την ΕΕ αποκλείστηκε» από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι συμφώνησε με τον Κουρτς να επεκτείνουν σταδιακά την άμεση δημοκρατία και θα αγωνιστούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Επιθυμούμε μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς όπου δικαιολογείται κάτι τέτοιο, όπως στην άμυνα και τα σύνορα, αλλά να δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα κράτη κάθε φορά που αυτό είναι δυνατόν», εξήγησε ο Κουρτς.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο Κουρτς είπε ότι δεν θα αλλάξει η στάση της Βιέννης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επειδή το φιλορωσικό FPO θα μετέχει στην κυβέρνηση.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέρεν αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rheinmetall και λοιπές εταιρείες όπλων κυνηγούν ταλέντα προσφέροντας γιόγκα, υψηλούς μισθούς και... προφυλακτικά

Διεθνή / Rheinmetall και λοιπές εταιρείες όπλων κυνηγούν ταλέντα προσφέροντας γιόγκα, υψηλούς μισθούς και... προφυλακτικά

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους: από προφυλακτικά με λογότυπο και γιόγκα, μέχρι υψηλούς μισθούς και ανακατάρτιση πρώην εργαζομένων άλλων κλάδων, ενόψει της αύξησης δαπανών για την άμυνα μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

Διεθνή / Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

«Η αναγέννηση του κινεζικού έθνους είναι ασταμάτητη και η ευγενής υπόθεση της ειρήνης και της ανάπτυξης της ανθρωπότητας σίγουρα θα θριαμβεύσει», είπε ο κινέζος πρόεδρος σε ομιλία του
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση που όμως ήταν ήδη γνωστά

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση, τα οποία όμως ήταν ήδη γνωστά

Τα αρχεία φαίνεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ήδη δημόσια γνωστές, την ώρα που αυξάνεται η πίεση για τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων της υπόθεσης
LIFO NEWSROOM
Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μετά την λαίλαπα των αριστεροφιλελεύθερων, των διεστραμμένων ιδεολογιών τους και την επακόλουθη καταστροφή των δυτικών κοινωνιών, οι ευρωπαικές ελίτ αποφάσισαν: Ταχύτατη επιστροφή στον εθνοκρατισμό.