Αυστραλία και ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για την επιστροφή εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών

Αυστραλία και ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για την επιστροφή εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών Facebook Twitter
0

Κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα για τον κίνδυνο εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, μετά τη δράση τους στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Μέση Ανατολή.


Η προειδοποίηση ακολουθεί την επίθεση που αιματοκύλισε το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ. Παράλληλα, οι Φιλιππίνες είναι αντιμέτωπες με την εντεινόμενη απειλή που εγείρουν ισλαμιστές μαχητές.


Οι μαχητές του ΙΚ «θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ικανότητες αποκτημένες στο πεδίο της μάχης, με μια ακόμη σκληρότερη ιδεολογία, θα επιστρέψουν εξοργισμένοι, απογοητευμένοι, και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν.


Η υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή κατά την έναρξη μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και η αυστραλή ομόλογός του Τζούλι Μπίσοπ.


«Είμαστε ενωμένοι (...) στην αποφασιστικότητά μας, απέναντι σε έναν εχθρό που πιστεύει ότι βλάπτοντας μας, μπορεί να μας κάνει να φοβηθούμε. Λοιπόν, δεν φοβόμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάτις, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Λονδίνο.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει μια «εκστρατεία εξάλειψης» των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, μεταξύ άλλων, για να περιοριστεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στις χώρες τους.


Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των ετήσιων διμερών συνομιλιών. «Η παγκόσμια τρομοκρατική απειλή εξελίσσεται, βλέπουμε βάρβαρες επιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν αποτραπεί επιθέσεις εδώ στην Αυστραλία, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για τις σχέσεις τους με τη Μέση Ανατολή», είπε η Μπίσοπ.


Σύμφωνα με την Καμπέρα, έχουν αποτραπεί 12 σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Αυστραλία από το 2014 και έχουν ασκηθεί διώξεις σε πάνω από 60 υπόπτους.


Στο μεταξύ, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, εκατοντάδες άμαχοι παγιδεύτηκαν εν μέσω μαχών ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και τζιχαντιστές που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM