Αυστραλία: Απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 - Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Αυστραλία: Απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 - Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Να απαγορεύσει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 προτίθεται η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 16 ετών. «Είναι ένα μέτρο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες. Τα social media κάνουν πολύ κακό στα παιδιά και αποφάσισα να βάλω ένα τέλος», δήλωσε ο Αλμπανέζι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αυστραλία: Τέλη Νοεμβρίου «περνάει» η απαγόρευση των social media

Τον Σεπτέμβριο ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανήλικους, αλλά τότε δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Ο Αλμπανέζι πρόσθεσε ότι το μέτρο θα παρουσιαστεί στους πρωθυπουργούς των πολιτειών αυτή την εβδομάδα προτού υποβληθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο στα τέλη του μήνα.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες αφού εγκριθεί από τους βουλευτές, ενώ δεν θα προβλέπει εξαιρέσεις για τα παιδιά που έχουν την άδεια των γονέων ή κηδεμόνων τους να αποκτήσουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε για όσα διαθέτουν ήδη λογαριασμούς.

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υπεύθυνα για να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους είναι άνω των 16 ετών, σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουν με κυρώσεις. Την ίδια ώρα αυξάνονται διεθνώς οι επικρίσεις ότι οι γίγαντες του διαδικτύου δεν προστατεύουν επαρκώς τους ευάλωτους χρήστες τους.

Social Media: Η ευθύνη θα ανήκει στις επιχειρήσεις και όχι στους γονείς

«Η ευθύνη δεν ανήκει στους γονείς ούτε στους νέους. Δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τους χρήστες», τόνισε ο Αλμπανέζι. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν στα παιδιά και τους εφήβους ακατάλληλο περιεχόμενο. «Υπάρχουν πράγματα που εμφανίζονται στο τηλέφωνό μου τα οποία δεν θέλω να δω. Φανταστείτε ένα ευάλωτο παιδί 14 ετών», εξήγησε.

Εξάλλου ο Αλμπανέζι αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών από την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως για τους κινδύνους για τα κορίτσια που εκτίθενται σε εικόνες με παράλογα σωματικά πρότυπα ή μισογυνικό περιεχόμενο.

Είναι τεχνικά δυνατή η απαγόρευση των social media στα παιδιά;

Η Meta, η θυγατρική εταιρεία του Instagram και του Facebook, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει «οποιοδήποτε ηλικιακό όριο» «επιθυμεί να επιβάλει» η κυβέρνηση. Αλλά η Αντίγκονι Ντέιβις, υπεύθυνη παγκόσμιας ασφάλειας του Facebook, δήλωσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί.

Ωστόσο και κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν αν είναι τεχνικά δυνατό να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο. «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι υφιστάμενες μέθοδοι ταυτοποίησης της ηλικίας δεν είναι αξιόπιστες, είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθούν ή θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή χρηστών», παρατήρησε ο Τόμπι Μάρεϊ του πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Social media: Ποια μέτρα ισχύουν διεθνώς για τα παιδιά

Πολλές χώρες και περιοχές έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν ηλικιακό όριο για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο νόμος που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 14 ετών να αποκτούν λογαριασμό σε αυτές τις πλατφόρμες. Η Ισπανία ψήφισε τον Ιούνιο νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 16 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο τρόπος επιβεβαίωσης της ηλικίας των χρηστών.

Στη Γαλλία νόμος που ψηφίστηκε το 2023 όρισε την ηλικία «ψηφιακής ωριμότητας» στα 15 χρόνια, όμως ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Κίνα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2021 και ζητεί από τους χρήστες να επιβεβαιώνουν την ηλικία τους με την ταυτότητά τους. Εξάλλου τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, για περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως, ενώ περιορισμένος είναι ο χρόνος που παιδιά και έφηβοι μπορούν να περνούν στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM