Αργεντινή: Πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Αργεντινή: Πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αρχείου, EPA
0

Σε μία ανησυχητική εξέλιξη για τον οικονομικά φιλελεύθερο πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, ο δείκτης φτώχιας στην Αργεντινή αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες μέσα σε έναν χρόνο και πλέον πάνω από τους μισούς πολίτες της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. 

Σύμφωνα με την επίσημη αρχή στατιστικών της Αργεντινής, ο δείκτης φτώχειας έχει πλέον «σκαρφαλώσει» στο 52,9%, δραματική αύξηση από το 41,7% του δεύτερου μισού του 2023, το οποίο σημαίνει πως 3,4 εκατομμύρια αργεντινοί βρέθηκαν στο φάσμα της φτώχειας μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου τον Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, που τον Απρίλιο είχε φτάσει κοντά στο 300%. Ως αποτέλεσμα, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των εργατών και των συνταξιούχων, με τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας να μετρούν δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. 

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για τον υψηλό πληθωρισμό ευθύνονται πρωτίστως οι ανεύθυνες νομισματικές πολιτικές της προηγούμενης, «περονικής» κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι σίγουρα δεν βοήθησε και η υποτίμηση του Πέσο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μιλέι, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Μάνουελ Αντόνι, υποστηρίζει ότι χωρίς το πρόγραμμα λιτότητας που τέθηκε σε εφαρμογή, ο πληθωρισμός θα παρέμενε σε αστρονομικά επίπεδα.

«Μας άφησαν μία χώρα που είχε φτάσει κοντά σε μία κατάσταση όπου όλοι οι πολίτες της είναι φτωχοί»  

Ωστόσο, οι πολιτικές οικονομικού φιλελευθερισμού του Μιλέι δεν έχουν καταφέρει, τουλάχιστον όχι ακόμη, να βάλουν τέλος στην οικονομική ύφεση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν καταρρεύσει, ενώ παρουσιάζεται και μείωση στην βιομηχανική δραστηριότητα. Ακόμη, υπολογίζεται πως έχουν χαθεί τουλάχιστον 136.000 θέσεις εργασίας από τότε που ο 53χρονος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου. 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μιλέι τον κατηγορούν για τις πολιτικές του λιτότητας, οι οποίες «σφυρηλατούν τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους», όπως έγραψε στο X η Βικτόρια Τολόσα Παζ, μέλος του Partido Justicialista, κόμμα που ίδρυσε ο Χουαν Περόν. 

Ωστόσο, δεν είναι όλα «μαύρα» για το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα, με την οικονομική δραστηριότητα στην Αργεντινή να παρουσιάζει αύξηση 1,7% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες του Bloomberg, για ανάπτυξη ύψους 0.6%.

Συνολικά, παρά την πτώση στην δημοφιλία του ίδιου του προέδρου Μιλέι κατά 7 μονάδες μέσε σε έναν μήνα, η στήριξη στην κυβέρνησή του παρουσίασε πτώση μόνο 2 μονάδων και παραμένει στο 53%.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM