Aργεντινή: Όγδοη φορά ισόβια κάθειρξη σε 91χρονο βασανιστή της χούντας

Aργεντινή: Όγδοη φορά ισόβια κάθειρξη σε 91χρονο βασανιστή της χούντας Facebook Twitter
Aργεντινή: Όγδοη φορά ισόβια κάθειρξη σε 91χρονο βασανιστή της χούντας (EPA)
0

Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε τον πρώην αστυνομικό Miguel Osvaldo Etchecolatz σε ισόβια κάθειρξη για όγδοη φορά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατά την τελευταία δικτατορία (1976-1983).

Η απόφαση δε, έκανε λόγο για γενοκτονία. Ο Etchecolatz, υπαρχηγός της Αστυνομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια των ετών της δικτατορικής καταστολής, παρακολούθησε την ποινή από τη φυλακή Campo de Mayo, στο τμήμα Μπουένος Άιρες του Σαν Μιγκέλ, όπου κρατείται.

Ο διαβόητος βασανιστής, 91 ετών σήμερα, καταδικάστηκε για δεκάδες απαγωγές, βασανισμούς και δολοφονίες.

Πριν απαγγελθεί η ετυμηγορία, ο Etchecolatz σηκώθηκε όρθιος και επέδειξε λευκό πλακάτ που είχε περασμένο στον λαιμό του, στο οποίο αναγραφόταν «Κύριε μου Ιησού, αν με καταδικάσουν, θα είναι επειδή Σε υπερασπίστηκα».

Έπειτα από δίκη που διήρκεσε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, ομοσπονδιακό δικαστήριο στην επαρχία Λα Πλάτα έκρινε ενόχους τον Etchecolatz και άλλους 15 κατηγορούμενους για 84 υποθέσεις απαγωγών, βασανισμών και φόνων.

 

Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν σε μυστικό κέντρο κράτησης στο Σαν Χούστο, δυτικά της πρωτεύουσας. Από τα 84 θύματα οι υποθέσεις των οποίων αποτελούσαν αντικείμενο της δίκης, 19 αγνοούνται ακόμη σήμερα.

 

Ένοχοι κρίθηκαν οι δεκαέξι από τους δεκαεπτά κατηγορούμενους ενώ σε 10 επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Εκτός του Etchecolatz, καταδικάστηκαν σε ισόβια πρώην γιατρός της αστυνομίας, τρεις άλλοτε αστυνομικοί, πέντε πρώην στρατιωτικοί καθώς και ο πρώην υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Μπουένος Άιρες επί δικτατορίας Χάιμε Λαμόντ Σμαρτ.

Ο Miguel Etchecolatz κατηγορείται επίσης για την εξαφάνιση, το 2006, του Julio Lopez, οικοδόμου 77 ετών και μάρτυρα-κλειδί σε προηγούμενη δίκη του. Ο Lopez, ο οποίος είχε ήδη εξαφανιστεί επί χούντας, έφυγε από το σπίτι του για να πάει στο δικαστήριο, αλλά δεν έφθασε ποτέ.

Όπως και εκείνος, έτσι και περίπου 30.000 είχαν εξαφανιστεί την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει δικαστικό έγγραφο, έχει τεκμηριωθεί ότι στο μυστικό κέντρο κράτησης στο Σαν Χούστο υπήρχε επίσης «κέντρο υποδοχής και διανομής βρεφών και παιδιών» καθώς «υπήρχαν φυλακισμένες, οι οποίες γεννούσαν ενώ κρατούνταν» αλλά και «παιδιά που απαγάγονταν μαζί με τους γονείς τους» επί στρατιωτικής χούντας.

Με πληροφορίες τ ου AFP/ΑΠΕ/Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM