Αργεντινή: Βρέθηκε το 131ο παιδί που είχε «κλαπεί» επί δικτατορίας

Αργεντινή: Οι Abuelas εντόπισαν το 131ο χαμένο παιδί που είχε «κλαπεί» επί δικτατορίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ένα ακόμα παιδί που είχε κλαπεί κατά την στρατιωτική δικτατορία του 1976-1983 βρέθηκε στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης «Abuelas Plaza Mayo» (Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου) πρόκειται για το 131ο παιδί που έμαθε ποια είναι η αληθινή ταυτότητά του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια. Το παιδί είχε κλαπεί από ζευγάρι που συνελήφθη το 1977 και κατόπιν εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος.

«Με ευτυχία ανακοινώνουμε μια νέα ανακάλυψη (αληθινής) ταυτότητας», ανέφεραν οι «Abuelas» στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Είναι λες κι αυτό το τέλος της χρονιάς ήθελε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες μας», πρόσθεσε η οργάνωση, υπαινισσόμενη την κατάκτηση του τίτλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου από την εθνική Αργεντινής.

«Έπειτα από περίπου τρία χρόνια, γιορτάζουμε για μια φορά ακόμη τον εντοπισμό ενός εγγονιού».

Η εμβληματική πρόεδρος των Abuelas, η Εστέλα ντε Καρλότο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το «εγγόνι υπ’ αρ. 131» έχει σήμερα ηλικία 44 ετών, διευκρινίζοντας πως είναι το παιδί δυο μαρξιστών αγωνιστών.

Η Λουσία Ναντίν και ο Άλντο Κεβέδο, από τη Μεντόσα, συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή, 19 ετών τότε, ήταν έγκυος σχεδόν τριών μηνών.

Η Εστέλα ντε Καρλότο, πάντα ενεργή στα 92 της χρόνια, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι No. 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, όπου μία πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων της στρατιωτικής χούντας.

Ακριβώς στην πρώην ESMA, που έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο μνήμης, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του «υπ’ αριθμόν 131», που ωστόσο απουσίαζε. Χρειάζεται γενικά καιρός προκειμένου οποιοσδήποτε εντοπίζεται να χωνέψει ποια είναι η αληθινή του ταυτότητα προτού εμφανιστεί δημόσια.

«Ο άνδρας αυτός δέχθηκε να κάνει εξέταση (σ.σ. DNA) και χθες η εθνική τράπεζα γενετικών δεδομένων μας ενημέρωσε για το ευτυχές νέο: είναι ο γιος της Λουσίας Ναντίν και του Άλντο Κεβέδο», είπε η κυρία ντε Καρλότο, επιδεικνύοντας μια φωτογραφία του ζευγαριού.

Επί στρατιωτικής δικτατορίας, εκατοντάδες παιδιά —κατά εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 300 ως σχεδόν 500— αποσπάστηκαν από μητέρες που κρατούνταν και κατόπιν «εξαφανίζονταν» για να δοθούν σε κάποιο ζευγάρι που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, συχνά προσκείμενο στο καθεστώς, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μεγάλωναν παιδιά που θα σκέπτονταν «σωστά» από πολιτική σκοπιά.

Αναζητούνται ακόμη 300

Κατά τη διάρκεια 45 χρόνων ερευνών, είχαν «επιλυθεί» 130 υποθέσεις, δηλαδή είχε επαληθευτεί η πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων αυτών.

Η εξακρίβωση έχει συχνά οδηγήσει σε συγκινητικές συναντήσεις, ωστόσο ενίοτε γίνεται μετά τον θάνατο. Από τον Ιούνιο του 2019 δεν είχε γίνει καμιά επίλυση τέτοιας υπόθεσης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ πιο σπάνιοι οι εντοπισμοί, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που για καιρό έκανε πιο δύσκολες τις επαφές και τις έρευνες.

Η οργάνωση των «Abuelas», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, ξανάρχισε τις προσπάθειες που αποκαλούνται «αυθόρμητες», πηγαίνοντας από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα, με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται κατόπιν να γίνει εξέταση DNA.

Οι Abuelas αναζητούν ακόμη περίπου «300 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας περίπου 45 ετών, που ζουν ανάμεσά μας με ψευδή ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η κυρία ντε Καρλότο. «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».

«Ξαναρχίζουμε να ονειρευόμαστε», κατέληξε, δανειζόμενη έναν στίχο από το τραγούδι-ύμνο των οπαδών της εθνικής ποδοσφαίρου της Αργεντινής, του «Μουτσάτσος».

Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM