Καταιγισμό πυρών από αυτόματο όπλο δέχθηκε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

 

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ίσως επρόκειτο για «μήνυμα» προς τον ίδιο. Ο συνεργάτης του, Σέρχι Σέφιρ, βγήκε αλώβητος από την επίθεση που έγινε κοντά στο χωριό Νεσνίκι έξω από το Κίεβο, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του τραυματίστηκε.

 

Σύμφωνα με εισαγγελέα, το αυτοκίνητο χτυπήθηκε 18 φορές και πολλές τρύπες από σφαίρες ήταν ορατές κατά μήκος της πλευράς του οδηγού. Η αστυνομία εξετάζει τρία σενάρια: μία προσπάθεια για να ασκηθεί πίεση στην ηγεσία της χώρας, μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης και ενδεχόμενη εμπλοκή ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. 

 

Απόπειρα δολοφονίας συνεργάτη του προέδρου της Ουκρανίας- «Γάζωσαν» το αυτοκίνητό του
Πηγή φωτό Getty Images

 

Μάλιστα ο Ολεξάντρ Κορνιένκο, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η ρωσική εμπλοκή. «Ξέρουμε την ικανότητά τους να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες χώρες», συμπλήρωσε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι αυτές οι υπόνοιες «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». 

 

«Μου στέλνουν μήνυμα πυροβολώντας έναν φίλο»

 

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζει ευθύνεται για την επίθεση, που σόκαρε την πολιτική ελίτ της Ουκρανίας. 

 

«Δεν ξέρω ακόμη ποιος είναι πίσω από αυτό. Το να μου στέλνουν ένα μήνυμα πυροβολώντας τον φίλο μου είναι αδυναμία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Σέφιρ είναι στο στενό περιβάλλον του Ζελένσκι και επικεφαλής ομάδας συμβούλων του. 

 

«Δεν έχω διαχειριστεί υποθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετικότητα. Πιστεύω ότι είναι εκφοβισμός», δήλωσε από την πλευρά του ο Σέφιρ. «Πιστεύω ότι αυτό δεν θα εκφοβίσει τον πρόεδρο», συμπλήρωσε. 

 

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του Ζελένσκι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εκστρατείας του προέδρου κατά των ολιγαρχών.

 

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, αντί να κάνει πίσω. «Αυτό δεν επηρεάζει την πορεία που έχω επιλέξει με την ομάδα μου: για αλλαγή, συγύρισμα της οικονομίας, καταπολέμηση του εγκλήματος και των οικονομικών γκρουπ με επιρροή», δήλωσε. 

 

Μετά την επίθεση, ο Ποντόλιακ υποσχέθηκε σκληρότερα μέτρα εναντίον των ολιγαρχών. «Αυτή η ανοιχτή, εσκεμμένη και ακραία βίαιη επίθεση με αυτόματα όπλα δεν μπορεί να θεωρεί κάτι άλλο πέρα από την απόπειρα δολοφονίας ενός βασικού μέλους της ομάδας», τόνισε. 

 

Με πληροφορίες από Reuters