Απόφαση σταθμός στην Καλιφόρνια - Μόνο ζώα από καταφύγια θα πωλούνται στα pet shops

Απόφαση σταθμός στην Καλιφόρνια - Μόνο ζώα από καταφύγια θα πωλούνται στα pet shops Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Καλιφόρνια πήρε μια σημαντική απόφαση για τα ζώα και θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει στα pet shops να πουλάνε κατοικίδια τα οποία δεν προέρχονται από καταφύγια.   

Ο νέος πολιτειακός νόμος, γνωστός ως ΑΒ 435, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις που τον παραβιάζουν θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 δολαρίων. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γάτες, τα σκυλιά και τα κουνέλια που πωλούνται στα pet shops δεν θα πρέπει να προέρχονται από εκτροφεία, αλλά από καταφύγια.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις χαιρέτησαν τον νόμο ως ένα πρώτο βήμα ενάντια στις «βιομηχανίες παραγωγής κατοικίδιων», όπου ζώα εκτρέφονται για το κέρδος, σε απάνθρωπες συνθήκες.   

Σημειώνεται πως ο ΑΒ 435 έχει εγκριθεί ήδη από το τέλος του 2017,

Σύμφωνα με μια άλλη διάταξη του, τα pet shops είναι υποχρεωμένα να κρατάνε αναλυτικά αρχεία με την προέλευση του κάθε ζώου καθώς θα ελέγχονται περιοδικά από τις αρχές. 

Ωστόσο, ο νόμος δεν αφορά τις συναλλαγές με ιδιώτες εκτροφείς και τις πωλήσεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ζώων. 

Μερικά pet shops στην Καλιφόρνια υποστήριξαν πως ο νόμος μπορεί να τα θέσει εκτός αγοράς. Στο μέτρο αντιστάθηκε επίσης και το American Kennel Club αναφέροντας πως μειώνει τους ιδιοκτήτες των ζώων. 

Σύμφωνα με την αμερικανική φιλοζωική οργάνωση ASPCA περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κατοικίδια οδηγούνται σε καταφύγια κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο θανατώνεται. 

Οι αρχές της πολιτείας υποστηρίζουν πως ο νόμος δεν αποτελεί νίκη μόνο για τα κατοικίδια αλλά και για τους φορολογουμένους πολίτες καθώς εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται ετησίως για τη λειτουργία των καταφυγίων. 

Ένα ζευγάρι, που υιοθέτησε την Παρασκευή μια γάτα από ένα καταφύγιο στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στο NBC News πως το μέτρο πηγαίνει το κράτος ένα βήμα μπροστά. 

Ο ΑΒ 485 είναι ο πρώτος πολιτειακός νόμος του είδους του παρότι κατά καιρούς έχουν θεσπίσει ανάλογα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM
Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ