Από «ανθρώπινο λάθος» η συντριβή του Antonov με τους 71 νεκρούς- Τι συνέβη με το σύστημα θέρμανσης

Από «ανθρώπινο λάθος» η συντριβή του Antonov με τους 71 νεκρούς- Τι συνέβη με το σύστημα θέρμανσης Facebook Twitter
0

Η συντριβή ενός ρωσικού Antonov, τον περασμένο Φεβρουάριο κοντά στη Μόσχα, οφείλεται στους «λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος» του αεροσκάφους, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας.

Με τη βοήθεια της διακυβερνητικής επιτροπής αεροπλοΐας (MAK) που διερευνά τα αεροπορικά ατυχήματα στη Ρωσία, η Επιτροπή εξέτασε την εξέλιξη της πτήσης «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο».

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχαν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή: η συντριβή του αεροπλάνου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, οφείλεται «στους λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος».

Από την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών διαπιστώθηκε ότι οι πιλότοι δεν έθεσαν σε λειτουργία το σύστημα των αεροστομίων θέρμανσης με αποτέλεσμα κατά την απογείωση να πιάσουν πάγο οι σωλήνες Pitot.

Ο κυβερνήτης Βαλερί Γκουμπάνοφ λάμβανε λανθασμένες πληροφορίες από τα όργανα, που του έδειχναν ότι έχανε ταχύτητα και αποφάσισε, για να αυξήσει ταχύτητα, να βουτήξει με τη μύτη.

Το αεροσκάφος όμως είχε ήδη πάρει κλίση, ήταν ανεξέλεγκτο και συνετρίβη στο έδαφος.

Στις 11 Φεβρουαρίου, το Antonov 148 της εταιρείας Saratov Airlines κατέπεσε τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 65 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος.

Από την πρώτη στιγμή, οι ερευνητές της ΜΑΚ εντόπισαν το πρόβλημα στο πάγωμα των σωλήνων Pitot, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα θέρμανσής τους δεν λειτουργούσε.

Το σύστημα Pitot επιτρέπει στους πιλότους να ελέγχουν την ταχύτητα του αεροσκάφους, μια παράμετρος που είναι κρίσιμης σημασίας για την πτήση.

Αν οι σωλήνες, που βρίσκονται είτε στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους είτε στα φτερά, πιάσουν πάγο ή φράξουν από κάποιο σκουπίδι, οι πιλότοι μπορεί να λαμβάνουν λάθος πληροφορίες για την ταχύτητά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM