Το απαγορευμένο για τις γυναίκες νησί στην Ιαπωνία κηρύχθηκε μνημείο της Unesco
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

 

Ένα νησί στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, το οποίο θεωρείται ιερό, δεν επιτρέπει την είσοδο στις γυναίκες, και οι άνδρες πρέπει να αφαιρέσουν όλα τους τα ρούχα πριν βγουν στη στεριά, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

 

Το Okinoshima, ένα νησί έκτασης 700 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται ανάμεσα στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, Κιούσου, και την κορεάτικη χερσόνησο. Υπήρξε κάποτε τόπος τελετουργικών προσευχής για ασφάλεια στη θάλασσα, καθώς και ένα κέντρο για ανάπτυξη σχέσεων με την Κίνα και την Κορέα που εντοπίζονται ακόμα και τον 4ο αιώνα.

 

Το Okinoshima, καθώς και τρεις κοντινοί ύφαλοι και τέσσερις άλλες σχετικές τοποθεσίες, ανακηρύχθηκαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς το Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε 21 τον σχετικό αριθμό των ιαπωνικών χώρων που βρίσκονται στη λίστα της Unesco.

 

Το απαγορευμένο για τις γυναίκες νησί στην Ιαπωνία κηρύχθηκε μνημείο της Unesco
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

 

Η πρόσβαση στο νησί επιτρέπεται κατ' αρχάς σε συγκεκριμένους ιερείς, από το συγκρότημα ναών Munakata Taisha, προκειμένου να επισκεφτούν τον ναό του 17ου αιώνα Okitsu.

 

Επίσης, μία φορά τον χρόνο, στις 27 Μαΐου, έως και 200 άνδρες επιτρέπεται να μεταβούν στο νησί για να τιμήσουν τους ναύτες που πέθαναν σε μία ναυμαχία κατά τη διάρκεια του ρωσοϊαπωνικού πολέμου το 1904-05. Ωστόσο, πριν βγουν στη στεριά, οι άνδρες πρέπει να παρακολουθήσουν τελετουργίες που χρονολογούνται αιώνες πριν, μεταξύ αυτών και μία κατά την οποία χρειάζεται να αφαιρέσουν όλα τους τα ρούχα και να μπουν γυμνοί στη θάλασσα, για να απαλλαγούν από τις «αμαρτίες».

 

 

 

Ο λόγος για τον οποίο απαγορεύονται οι γυναίκες στο νησί, δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ επισήμως. Μία θεωρία, η οποία εκτείνεται και σε άλλες πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας, κάνει αναφορά στην πεποίθηση του σιντοϊσμού ότι η έμμηνος ρύση δεν είναι αγνή.

 

Το Okinoshima φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή αρχαίων αντικειμένων. Περίπου 80.000 αντικείμενα, που θεωρούνται εθνικοί θησαυροί, έχουν βρεθεί στο νησί, συμπεριλαμβανομένων καθρεφτών από τη δυναστεία Wei της Κίνας, χρυσά δαχτυλίδια από την κορεατική χερσόνησο και θραύσματα από ένα γυάλινο μπολ από την Περσία.

 

Η αναγνώριση του νησιού από την Unesco, θα του δώσει πρόσβαση σε κονδύλια για τη συντήρησή του. Όμως, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες πως μπορεί να καταστραφεί από τους τουρίστες.

 

Πάντως, ο Takayuki Ashizu, ο αρχιερέας του Munakata Taisha, δήλωσε ότι η απαγόρευση του τουρισμού -και των γυναικών- θα παραμείνει σε ισχύ, παρά την «πλημμύρα» αιτημάτων από ταξιδιωτικά γραφεία. «Δεν θα ανοίξουμε το Okinoshima στο κοινό ακόμα και προστεθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, επειδή οι άνθρωποι δεν πρέπει να το επισκέπτονται από περιέργεια», είχε αναφέρει ο Ashizu στους Japan Times πέρυσι.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr