Αντιδράσεις για ντοκιμαντέρ με fake φωνή του Anthony Bourdain - Δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Αντιδράσεις για ντοκιμαντέρ με ψεύτικη φωνή του Anthony Bourdain - Δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του σκηνοθέτη Morgan Neville να δημιουργήσει με τεχνητή νοημοσύνη τη φωνή το Anthony Bourdain, στο νέο ντοκιμαντέρ του για τη ζωή και τον θάνατο του διάσημου σεφ.

Στο ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» η αφήγηση του Anthony Bourdain, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιούνιο του 2018, κατασκευάστηκε από φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο σεφ.

«... και η ζωή μου είναι σκ@@ά τώρα. Είσαι επιτυχημένος και είμαι επιτυχημένος και αναρωτιέμαι: Είσαι ευτυχισμένος;» είχε γράψει ο Bourdain σε ένα email. Στη συνέχεια ένας αλγόριθμος AI έκανε το κείμενο φωνή.

Η αποκάλυψη έγινε όταν ο σκηνοθέτης ρωτήθηκα από πού προέρχεται το υλικό με την φωνή του. Ο Neville είπε στο New Yorker Magazine ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει τρία αποσπάσματα με τη φωνή του Bourdain.

«Δημιούργησα ένα μοντέλο AI (τεχνητής νοημοσύνης) της φωνής του», λέει ο Neville. «Αν παρακολουθήσετε την ταινία...πιθανότατα δεν θα αντιληφθείτε ποιες είναι οι ατάκες που μιλά μέσω AI».

Μιλώντας στο περιοδικό GQ, ο Neville εξήγησε τη διαδικασία λέγοντας ότι «Βάλαμε περισσότερες από δέκα ώρες φωνής του Τόνι σε ένα μοντέλο AI. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

»Συνεργαστήκαμε με τέσσερις εταιρείες πριν καταλήξουμε στο καλύτερο. Έπρεπε επίσης να καταλάβουμε τον καλύτερο τόνο της φωνής του Τόνι: τη φωνή του ίδιου με τη φωνή του «αφηγητή» του, η οποία άλλαξε δραματικά με τα χρόνια. Η φωνή του αφηγητή έγινε πολύ καλή και εύηχη στα χρόνια που παρουσίαζε το «No Reservations».

»Ρώτησα την χήρα και τον διαχειριστή της περιουσίας του, για να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι ήταν εντάξει με αυτό. Και ήταν. Ο Τόνι θα ήταν εντάξει με αυτό. Δεν έβαλα λόγια στο στόμα του. Απλώς προσπαθούσα να τα ζωντανέψω».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι κριτικοί του κινηματογράφου και οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ στράφηκαν στο Twitter για να εκφράσουν την ενόχλησή τους με αυτήν την τεχνική.

Ο δημοσιογράφος της Washington Post, Dave Weigel, ανάρτησε το απόσπασμα της συνέντευξης και  σχολίασε, μεταξύ άλλων «Ευχαριστώ. Το μισώ».

«Όταν έγραψα την κριτική μου, δεν γνώριζα ότι οι σκηνοθέτες είχαν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στη βαθιά ψεύτικη φωνή του Burdain για ορισμένα τμήματα της αφήγησης. Νιώθω ότι αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηθική των ανθρώπων πίσω από αυτό το έργο» έγραψε ο κριτικός Sean Burns.

Αρκετοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν εάν αυτό είναι ανήθικο ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τη χρήση της τεχνητής φωνής ως ψευδή και παραποιητική.

Με πληροφορίες του Variety/TheVerge

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM