Αντιδράσεις για ντοκιμαντέρ με fake φωνή του Anthony Bourdain - Δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Αντιδράσεις για ντοκιμαντέρ με ψεύτικη φωνή του Anthony Bourdain - Δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του σκηνοθέτη Morgan Neville να δημιουργήσει με τεχνητή νοημοσύνη τη φωνή το Anthony Bourdain, στο νέο ντοκιμαντέρ του για τη ζωή και τον θάνατο του διάσημου σεφ.

Στο ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» η αφήγηση του Anthony Bourdain, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιούνιο του 2018, κατασκευάστηκε από φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο σεφ.

«... και η ζωή μου είναι σκ@@ά τώρα. Είσαι επιτυχημένος και είμαι επιτυχημένος και αναρωτιέμαι: Είσαι ευτυχισμένος;» είχε γράψει ο Bourdain σε ένα email. Στη συνέχεια ένας αλγόριθμος AI έκανε το κείμενο φωνή.

Η αποκάλυψη έγινε όταν ο σκηνοθέτης ρωτήθηκα από πού προέρχεται το υλικό με την φωνή του. Ο Neville είπε στο New Yorker Magazine ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει τρία αποσπάσματα με τη φωνή του Bourdain.

«Δημιούργησα ένα μοντέλο AI (τεχνητής νοημοσύνης) της φωνής του», λέει ο Neville. «Αν παρακολουθήσετε την ταινία...πιθανότατα δεν θα αντιληφθείτε ποιες είναι οι ατάκες που μιλά μέσω AI».

Μιλώντας στο περιοδικό GQ, ο Neville εξήγησε τη διαδικασία λέγοντας ότι «Βάλαμε περισσότερες από δέκα ώρες φωνής του Τόνι σε ένα μοντέλο AI. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

»Συνεργαστήκαμε με τέσσερις εταιρείες πριν καταλήξουμε στο καλύτερο. Έπρεπε επίσης να καταλάβουμε τον καλύτερο τόνο της φωνής του Τόνι: τη φωνή του ίδιου με τη φωνή του «αφηγητή» του, η οποία άλλαξε δραματικά με τα χρόνια. Η φωνή του αφηγητή έγινε πολύ καλή και εύηχη στα χρόνια που παρουσίαζε το «No Reservations».

»Ρώτησα την χήρα και τον διαχειριστή της περιουσίας του, για να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι ήταν εντάξει με αυτό. Και ήταν. Ο Τόνι θα ήταν εντάξει με αυτό. Δεν έβαλα λόγια στο στόμα του. Απλώς προσπαθούσα να τα ζωντανέψω».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι κριτικοί του κινηματογράφου και οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ στράφηκαν στο Twitter για να εκφράσουν την ενόχλησή τους με αυτήν την τεχνική.

Ο δημοσιογράφος της Washington Post, Dave Weigel, ανάρτησε το απόσπασμα της συνέντευξης και  σχολίασε, μεταξύ άλλων «Ευχαριστώ. Το μισώ».

«Όταν έγραψα την κριτική μου, δεν γνώριζα ότι οι σκηνοθέτες είχαν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στη βαθιά ψεύτικη φωνή του Burdain για ορισμένα τμήματα της αφήγησης. Νιώθω ότι αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηθική των ανθρώπων πίσω από αυτό το έργο» έγραψε ο κριτικός Sean Burns.

Αρκετοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν εάν αυτό είναι ανήθικο ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τη χρήση της τεχνητής φωνής ως ψευδή και παραποιητική.

Με πληροφορίες του Variety/TheVerge

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM