ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τρανς γυναίκα από την Γουατεμάλα

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Δικαίωση για τρανς από την Γουατεμάλα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Πέμπτη υπέρ της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μιας τρανς γυναίκας από τη Γουατεμάλα.

Η Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία προσπαθούσε νομικά να εμποδίσει την απέλασή της με την αιτιολογία ότι θα αντιμετώπιζε διώξεις αν επέστρεφε στη Γουατεμάλα που είναι η χώρα καταγωγής της, λόγω κυρίως του γεγονός του ότι είναι τρανς γυναίκα. 

Η ομόφωνη απόφαση υπέρ της, της δίνει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ έκαναν λάθος που απέρριψαν την αρχική αίτησή της να παραμείνει. 

Οι δικηγόροι της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία, δήλωσαν ότι κατέφυγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αφού βιάστηκε ως νεαρή έφηβη και απειλήθηκε με θάνατο λόγω της ταυτότητας φύλου της σε μια χώρα που έχει στοχοποιήσει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Όμως ένας δικαστής επί θεμάτων μετανάστευσης των ΗΠΑ έκρινε ότι δεν είχε αρκετά ισχυρά επιχειρήματα.

Το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πιο τεχνικό, σχετικά με το αν η ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη μετανάστευση ήταν αρκετά ευέλικτη ώστε να επιτρέψει στην Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μια ακόμη παρουσία στο δικαστήριο.

Το πέμπτο εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε εναντίον της σε αυτό το σημείο, όμως άλλα εφετεία έχουν αποφανθεί υπέρ των μεταναστών για το ίδιο θέμα. Σε μια γνωμοδότηση που έγραψε η Κετάνι Μπράουν Τζάκσον, το ανώτατο δικαστήριο δήλωσε ότι η απόφαση του πέμπτου εφετείου ήταν λανθασμένη.

Η ιστορία της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο 

Αφού έφυγε από τη Γουατεμάλα ως έφηβη, η Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αλλά απελάθηκε το 2008, μετά από σύντομη παραμονή.

Δέκα χρόνια αργότερα, εισήλθε και πάλι στις ΗΠΑ και τέθηκε υπό κράτηση από τις μεταναστευτικές αρχές. Η ίδια κατέθεσε ότι βιάστηκε από έναν γείτονα στη μικρή πόλη στην οποία γεννήθηκε και ότι οι κάτοικοι της πόλης την απείλησαν ότι θα τη σκότωναν λόγω της ταυτότητας φύλου της.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της από το 2008 έως το 2018 στο Μεξικό, αλλά αποφάσισε να προσπαθήσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ αφού μια μεξικανική συμμορία της επιτέθηκε και τη βίασε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Γουατεμάλα έχει κάνει ελάχιστα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ότι τα τρανς άτομα δέχονται συχνά απειλές βίας.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM