Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο

Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο Facebook Twitter
1

Την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni SpA» που αντιστοιχεί σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου.


Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως «Shorouk Block», στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει 850 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου.


Από πλευράς απόδοσης είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου αν το συγκρίνουμε για παράδειγμα με τη Νορβηγία όπου η συνολική πιθανή ποσότητα εξόρυξης φτάνει τα 790 δις κυβικά μέτρα.

Κλίμα ευφορίας στο Κάιρο
Το γιγάντιο αυτό κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 100 τ.χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Η ανακάλυψη του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ευφορία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Εni ανακοίνωσε ότι θα προβεί αμέσως σε συγκεκριμένη οικονομική εκτίμηση του οικοπέδου με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ανακάλυψης με αρχικό χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

«Η ιστορική αυτή ανακάλυψη θα είναι σε θέση να μεταμορφώσει το ενεργειακό σενάριο για την Αίγυπτο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα βοηθήσουν στην γρήγορη παραγωγή», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος επισκέφτηκε το Κάιρο και συζήτησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλάμπ για την ιστορική ανακάλυψη. Τα συγχαρητήρια του στην εταιρεία έδωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για την«εκπληκτική» ανακάλυψη.


Στρατηγικό και οικονομικό όφελος
Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα στον αραβικό κόσμο και στο επίκεντρο του στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος της Ιταλίας. Στο παρελθόν οι Ιταλοί έκαναν σημαντικές επενδύσεις στη γειτονική Λιβύη, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω βίαιων ταραχών, το εκεί οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανασφαλές. Η εταιρεία Eni έχει μακρόχρονη παρουσία στην Αίγυπτο, από το 1954 μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΙΕOC και είναι ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο.

Εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια η Αίγυπτος κατέληξε να είναι εισαγωγέας ενέργειας, ενώ παλιότερα εξήγαγε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο εξωτερικό. Πολλές φορές υπάρχουν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο προκαλεί μερικές φορές πολιτικές ταραχές. «Μια ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του ενεργειακού κενού της Αιγύπτου», λέει ο Ρόμπιν Μιλς, αναλυτής από τη Manaar Energy Consulting στο Ντουμπάι μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg και προσέθεσε: «Θα πρέπει να εστιάσουν στις εγχώριες ανάγκες και μετά να συζητήσουν για σχέδια εξαγωγών. Επίσης, θα χαλάσουν τα σχέδια του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».

Τα νέα συμβόλαια της Eni με την κυβέρνηση στο Κάιρο δεν αφορούν μόνο την περιοχή στη Μεσόγειο αλλά και τον Κόλπο του Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου, ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή. To Μάρτιο ο ενεργειακός κολοσσός της BP αποκάλυψε σχέδια για επενδύσεις 12 δις στα οικόπεδα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία DEA. Όλα αυτά δίνουν ισχυρή ώθηση στην Αίγυπτο και την καθιστούν σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή: Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια