Ακροδεξιά εξτρεμίστρια σχεδίαζε επίθεση στη Βαλτιμόρη

Ακροδεξιά εξτρεμίστρια σχεδίαζε επίθεση στη Βαλτιμόρη Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Εξτρεμίστρια της αμερικανικής άκρας δεξιάς καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει 18 χρόνια κάθειρξης επειδή απεργαζόταν σχέδιο επίθεσης σε υποδομές του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού γύρω από τη Βαλτιμόρη, πόλη σε μικρή απόσταση από την Ουάσιγκτον, με κατά πλειονότητα μαύρο πληθυσμό.

Η Σάρα Κλεντάνιελ, 36 ετών, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2023 στην πολιτεία Μέριλαντ, ταυτόχρονα με ομοϊδεάτη της, τον Μπράντον Ράσελ, συνιδρυτή της αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης Atomwaffen, από τη Φλόριντα (νοτιοανατολικά).

Και οι δύο ανήκουν στο κίνημα του λεγόμενου «επιταχυντισμού», στο οποίο είναι στρατευμένοι ιδίως οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κι έχει εμπνεύσει επιθέσεις σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου· σκοπός του είναι να επισπεύσει «πόλεμο ανάμεσα στις φυλές», που χαρακτηρίζει αναπόφευκτο.

Η Σάρα Κλεντάνιελ ομολόγησε τον Μάιο του 2024 ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον υποδομών του συστήματος ηλεκτροδότησης στο Μέριλαντ και πως είχε στην κατοχή της όπλο — παράνομα, καθώς είχε ποινικό μητρώο.

Καταδικάστηκε χθες αντίστοιχα σε 18 και 15 χρόνια κάθειρξης για τις δυο κατηγορίες, ποινές που θα εκτίσει κατά συγχώνευση (15 χρόνια στη φυλακή, τρία χρόνια ελεύθερη υφ’ όρον, ισόβια υπό περιοριστικούς όρους), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η Σάρα Μπεθ Κλεντάνιελ επιδίωκε να ‘καταστρέψει ολοσχερώς’ την πόλη της Βαλτιμόρης, στοχοποιώντας πέντε υποσταθμούς του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, στο όνομα της βίαιης ρατσιστικής ιδεολογίας της», σχολίασε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Η κατηγορούμενη απεργαζόταν σχέδιο για την παράλυση του δικτύου ενέργειας σε όλη την περιφέρεια της Βαλτιμόρης και για να βλάψει χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να εφαρμόσει εξτρεμιστικό βίαιο πρόγραμμα με ρατσιστικά κίνητρα», πλειοδότησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο Κρίστοφερ Ρέι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM
«Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Διεθνή / «Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν το φορολογικό σχέδιο Τραμπ, απαιτώντας βαθύτερες περικοπές και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκαλώντας κρίση εντός του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Διεθνή / Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Η ομάδα του γενεαλόγου Κάιλ Μπέτιτ εντόπισε ότι ο παππούς του νέου Πάπα από την πλευρά του πατέρα του, Τζον Ρ. Πρεβόστ, γεννήθηκε το 1876 στο Μιλάτσο της Σικελίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903 με το όνομα Σαλβατόρε Τζοβάνι Γκαετάνο Ριτζιτάνο
LIFO NEWSROOM