Ακραίο Polar Vortex πλησιάζει τις ΗΠΑ και τα πάντα παγώνουν

Ακραίο Polar Vortex πλησιάζει τις ΗΠΑ και τα πάντα παγώνουν Facebook Twitter
0

Η πολική δίνη, γνωστή διεθνώς και ως Polar Vortex, ετοιμάζεται τις επόμενες ώρες να πλήξει με πρωτοφανή σφοδρότητα τις ΗΠΑ.

Οι αρχές φέτος είναι σε επαυξημένη επιφυλακή καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για το ισχυρότερο κύμα ψύχους εδώ και δεκαετίες.

Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες που προβλέπεται να προκαλέσει η δίνη ψυχρού αέρα θα είναι ενδεχομένως -46 βαθμοί Κελσίου.

Στην πολιτεία της Αϊόβα προειδοποίησαν τους πολίτες να «αποφεύγουν να παίρνουν βαθιές αναπνοές και να ελαχιστοποιήσουν τη συζήτηση», όταν είναι σε εξωτερικό χώρο.

Σε έκτακτη ανάγκη έχουν κηρυχθεί οι πολιτείες από το Ουισκόνσιν μέχρι την Αλαμπάμα.


Ο John Gagan, μετεωρολόγος της NWS, δήλωσε πως η ένταση του ψυχρού αέρα θα είναι η χειρότερη που θα έχει βιώσει η γενιά αυτή.

Ο μετεωρολογικός οργανισμός NWS προειδοποιεί ότι κρυοπαγήματα είναι δυνατόν να προκληθούν μέσα σε μόλις 10 λεπτά όταν κανείς βρίσκεται έξω σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.

Χιλιάδες σχολεία έχουν κλείσει και ήδη έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 1.000 πτήσεις.

Η καταγραφή των πιο χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται στις μεσοδυτικές πολιτείες. Η περιοχή είναι εξοικειωμένη με τους έντονους χειμώνες, αλλά οι ειδικοί λένε πως φέτος θα καταγράψουν ρεκόρ ψύχους που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. 

Οι θερμοκρασίες κάτω από μηδέν ξεκίνησαν από την Τρίτη, αλλά η Τετάρτη αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το πολικό ψύχος θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Παρασκευής.

Τα καταφύγια αστέγων ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους ενώ ήδη δέχονται αυξημένο αριθμό κλήσεων για κρεβάτια από όσους χρειάζονται έναν θερμό χώρο.

Ακόμη και ο ζωολογικός κήπος Brookfield του Σικάγο θα κλείσει την Τετάρτη και την Πέμπτη για να εξασφαλίσει πως τα ζώα θα είναι προφυλαγμένα ενώ αυτή είναι η τέταρτη φορά που ο ζωολογικός κήπος κλείνει στην 85ετή ιστορία του.

Στο αεροδρόμιο της Μινεάπολις Σεντ Πολ, ο υδράργυρος σήμερα έδειχνε -32 βαθμούς Κελσίου στις 00.25 (τοπική ώρα).

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Twitter, κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -60 βαθμούς (Φαρενάιτ, -51 βαθμοί Κελσίου), η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ». Και πρόσθεσε ειρωνευόμενος: «Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».

Στο Ντε Μόινς (Άιοβα), το Σικάγο και το Μιλγουόκι, η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα πέσει στους -29 βαθμούς Κελσίου. Στο Σικάγο χιονίζει καθημερινά από τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή επί 13 συνεχόμενες ημέρες, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά τον χειμώνα του 1978-79.

Στον γειτονικό Καναδά, το χιόνι στο Τορόντο φτάνει τα 30 εκατοστά και η κυκλοφορία έχει καταστεί πολύ δύσκολη στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας: πολλά δρομολόγια των τραμ και των λεωφορείων δεν γίνονται ενώ δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν στα δύο αεροδρόμια της πόλης. Η χιονοθύελλα κατευθύνεται προς τα ανατολικά και πλήττει ήδη το Μόντρεαλ, με ανέμους ταχύτητας 50 χιλιομέτρων την ώρα. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -27 βαθμούς.

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονται επίσης για τα πρώτα χιόνια από σήμερα το απόγευμα. Στην Ουάσινγκτον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία θα κλείσουν δύο ώρες νωρίτερα. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά το βράδυ και μπορεί να σχηματιστεί παγετός.

Η κακοκαιρία έχει φτάσει μέχρι την Τζόρτζια, όπου έχει ήδη ξεκινήσει να χιονίζει, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM