LIVE!

Αιτία καρκίνου η ρύπανση της ατμόσφαιρας

Αιτία καρκίνου η ρύπανση της ατμόσφαιρας Facebook Twitter
0

 

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν εγκυμονεί απλώς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλεί καρκίνο.

Αυτό έχει συμπεράνει ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για την επάρατη νόσο επισημαίνοντας, ότι η μολυσμένη ατμόσφαιρα αυξάνει τα κρούσματα ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, ότι αξιολόγησε τον αέρα που εισπνέουμε, αντί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα συμπεράσματα ισχύουν για όλες τις περιοχές του κόσμου.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένα σημαντικό συστατικό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, που βλάπτει την υγεία και μαυρίζει τα κτίρια. Εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού και είναι αρκετά μικρά για να εισχωρήσουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από την καύση ξύλου και ντίζελ, καθώς επίσης και από τις εκπομπές των εργοστασίων.

Το τροποσφαιρικό όζον δεν εκπέμπεται άμεσα από τα αυτοκίνητα ή τις βιομηχανικές μονάδες. Είναι συστατικό της αιθαλομίχλης. Οι αυξημένες τιμές αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων για θέρμανση, έχουν αυξήσει τις προσελεύσεις στις πνευμονολογικές κλινικές κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το μονοξείδιο του αζώτου και όλες οι βλαπτικές ουσίες που προέρχονται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων αλλά και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τη\ συχνότητα και την ένταση των κρίσεων άσθματος.

Τα υψηλά επίπεδα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που συναντάμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, όπως η Κίνα ή η Ινδία, έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Ο αέρας στο Νέο Δελχί είναι ένα αόρατος δολοφόνος, που σκοτώνει ένα άτομο κάθε μία ώρα.

«Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Νέο Δελχί σήμερα, είναι πολύ πιο ενισχυμένη σε σχέση με την Ευρώπη, πριν από επτά χρόνια και σε άλλα μέρη της Ινδίας συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από 12 χρόνια», δηλώνει η Ανουμίτα Ροϊκοβντούρι, μέλος της περιβαλλοντικής εκστρατείας «Δικαίωμα στον καθαρό αέρα».

(Πηγή: Euronews)

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

Διεθνή / Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

«Να σταματήσει το λουτρό αίματος που σκοτώνει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες» γράφει - Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Διεθνή / Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Η Πορτογαλία ψηφίζει ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Μοντενέγρο και άνοδο της ακροδεξιάς. Ποια κόμματα προηγούνται και γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
LIFO NEWSROOM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Διεθνή / Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Οι Ρώσοι ζήτησαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών για εκεχειρία - Τι απάντησε η Ουκρανία και ποιες οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM