Αιτία καρκίνου η ρύπανση της ατμόσφαιρας

Αιτία καρκίνου η ρύπανση της ατμόσφαιρας Facebook Twitter
0

 

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν εγκυμονεί απλώς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλεί καρκίνο.

Αυτό έχει συμπεράνει ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για την επάρατη νόσο επισημαίνοντας, ότι η μολυσμένη ατμόσφαιρα αυξάνει τα κρούσματα ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, ότι αξιολόγησε τον αέρα που εισπνέουμε, αντί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα συμπεράσματα ισχύουν για όλες τις περιοχές του κόσμου.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένα σημαντικό συστατικό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, που βλάπτει την υγεία και μαυρίζει τα κτίρια. Εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού και είναι αρκετά μικρά για να εισχωρήσουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από την καύση ξύλου και ντίζελ, καθώς επίσης και από τις εκπομπές των εργοστασίων.

Το τροποσφαιρικό όζον δεν εκπέμπεται άμεσα από τα αυτοκίνητα ή τις βιομηχανικές μονάδες. Είναι συστατικό της αιθαλομίχλης. Οι αυξημένες τιμές αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων για θέρμανση, έχουν αυξήσει τις προσελεύσεις στις πνευμονολογικές κλινικές κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το μονοξείδιο του αζώτου και όλες οι βλαπτικές ουσίες που προέρχονται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων αλλά και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τη\ συχνότητα και την ένταση των κρίσεων άσθματος.

Τα υψηλά επίπεδα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που συναντάμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, όπως η Κίνα ή η Ινδία, έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Ο αέρας στο Νέο Δελχί είναι ένα αόρατος δολοφόνος, που σκοτώνει ένα άτομο κάθε μία ώρα.

«Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Νέο Δελχί σήμερα, είναι πολύ πιο ενισχυμένη σε σχέση με την Ευρώπη, πριν από επτά χρόνια και σε άλλα μέρη της Ινδίας συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από 12 χρόνια», δηλώνει η Ανουμίτα Ροϊκοβντούρι, μέλος της περιβαλλοντικής εκστρατείας «Δικαίωμα στον καθαρό αέρα».

(Πηγή: Euronews)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM